RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha mer etikk i eldreomsorgen

Bjørn Loge i Norsk Pensjonistforbund hadde et stort antall tilhørere da han snakket om eldreomsorg ved Nordseter gård.

Nordseter: Pensjonistforeninger og frivillighetssentraler i Nordstrand bydel er i ferd med å finne et samarbeid for å bedre medlemmenes og dermed pensjonistenes felles interesser. Forrige gang var det KrFs Aud Kvalbein som samlet interessen på Eldresenteret i Poppelstien, sier Reidar Rasch, leder i Nordseter pensjonistforening.

Denne gangen var det sekretær Bjørn Loge i Oslo Fylkesforening av Norsk Pensjonistforbund som informerte om de viktigste sakene forbundet arbeider med. Einar Kjosmoen, den dynamiske lederen for Nordstrand Pensjonistforening, hadde kalt sammen til møtet.

Loge er vel informert og meget engasjert riktig person på rett plass, forteller Reidar Rasch til Nordstrands Blad.

Loge tok i møtet for seg sprikene mellom eldre menneskers behov og politikernes versjon av tiltak og forbedringer. En "omsorgsbolig" er i praksis bare en bolig for folk med rullestoler, altså lett tilgjengelighet uten dørterskler og med brede dører til bad og toalett.

Intet annet som bringer tanken hen på begrepet omsorg, ikke spesielle servicetiltak. De er billige å bygge for kommunene og pynter på omsorgsstatistikken, påpekte Bjørn Loge.

Sykehjemsplasser er det store traumet, den store mangelen som gjør eldre utrygge og hjelpeløse i kampen for en verdig alderdom.

Talltull

I Oslo krangles det om prosenter. Statens opplegg er 25 % dekning som et landsgjennomsnitt; altså at for folk over 80 år skal det være sykehjemsplasser for 25 %. Byrådet sier vi har 26 % dekning, Fylkesforeningen sier bare 23 %. Kommunens eget statistikkontor sier det er sykehjemsplasser for knapt 17 % av dem over 80 år. Nå er NIBR i ferd med en bredere kartlegging for å avklare sykehjemstilbudet i hovedstaden.

I dekningsprosenten for Oslo blandes omsorgsboliger og sykehjemsplasser og ytterligere misvisende blir det når cirka halvparten av omsorgsboligene bebos av andre og yngre funksjonshemmede. Dermed er mange ikke-pensjonister beboere i slike boliger noe som ser ut til å skape telleproblemer for avstandsbetraktende politikere, sa Bjørn Boge blant annet.

Ventelister for sykehjem føres ikke. Det er først når hjelptrengende har minst åtte døgnbesøk av syke- og hjelpepersonell at de føres på venteliste.

Loge var videre svært opptatt av etikken i eldreomsorgen. Oslo kommune har etiske retningslinjer når det gjelder arbeidstakernes lojalitet og den enkeltes forhold til kommunen som arbeidsgiver ikke noe om kommunens forhold til hjelpetrengende. Han avslørte, utfordret og inspirerte - til moralsk forsvarlig og etisk holdbar innsats for eldre med klare behov. Det ser ut til fortsatt å være langt fram i Oslo kommune.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere