RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha mer svømming


Disse gutta har ingen problemer med å holde seg flytende, men tall Lokalavisen Groruddalen har hentet inn, viser at det står dårlig til med svømmekunnskapene i Groruddalen.
Disse gutta har ingen problemer med å holde seg flytende, men tall Lokalavisen Groruddalen har hentet inn, viser at det står dårlig til med svømmekunnskapene i Groruddalen. Foto: Arkivfoto
Bystyrepolitiker Trond Jensrud (Ap) reagerer på dårlige svømmekunnskaper og mener skolebyråden driver med ansvarsfraskrivelse.

Groruddalen: Tall som Lokalavisen Groruddalen presenterte 8. og 22. april viste at svært få fjerdeklassinger ved flere skoler i Groruddalen kan svømme. På landsbasis kan bare halvparten av tiåringene svømme.

Trond Jensrud mener de nedslående tallene er et bevis på at det fins levekårsforskjeller i Oslo.

– Byråden skuffer forskjellene unna som «tull», sier han.

– Ansvarsfraskrivelse

Jensrud reagerer sterkt på uttalelsene fra byråd Torger Ødegaard, hvor han sier at skolene og foreldrene må ta mer ansvar.

– Dette er ansvarsfraskrivelse. Når det skjer noe positivt, er han raskt ute med å ta æren for det. Da skyldes det prioriteringer gjort av byrådet. Men når det er noe negativt, er det plutselig skolene som ikke prioriterer riktig, sier Jensrud.

– Det verste eksempelet er når byråden sier at foreldrene må ta mer ansvar. Det er som å si at svømmekunnskaper ikke er en viktig del av skolens oppgaver. Det er klart at dette er skolens ansvar! Dersom man overlater dette til foreldrene, får man en ekstrem forsterkning av klasseforskjeller, mener Jensrud.

Selv har han sendt sønnen på svømmekurs. Det koster 1250 kroner for åtte kvelder.

– Man trenger mange kurs for å lære å svømme. Dette er en stor utgift som ikke mange har råd til, sier Jensrud.

Han er bekymret for at de med minst råd, minoriteter og «vanlige folk» som sjelden er i syden eller har hytte på Hvaler, ikke lærer å svømme.

– Man løser problemet for de ressurssterke, mens man forsterker det for de andre, sier Jensrud.

Han mener dette skaper unødvendige klasseskiller.

Vil ha flere basseng

– Det er seint å begynne med svømmeundervisning i fjerde klasse. Man bør starte før. Og det er åpenbart ikke nok med ti timer på skolen, sier han.

Ifølge Jensrud har både Ap og SV gjentatte ganger foreslått mer penger til svømmeundervisning i Osloskolene.

Han mener problemet er særlig stort i enkelte deler av byen, som Groruddalen.

– Her finner vi mange med minoritetsbakgrunn. Dersom man ikke kan svømme selv, og ikke har tradisjon for det, er det ikke så lett å lære barna å svømme heller, sier Jensrud.

Jensrud ønsker seg dessuten flere svømmehaller.

– Det er helt sentralt å få på plass flere. Svømmehallen på Stovner har blitt diskutert i 20 år. Der er det på tide at det skjer noe. Den står øverst på Arbeiderpartiets prioriteringsliste, sier Jensrud.

Lokalavisen Groruddalen har ikke lyktes med å få kommentar fra Torger Ødegaard til saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere