*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha nasjonale svømmeprøver

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Skolebyråd Torger Ødegaard vil ha nasjonal prøve i svømming.

Klikk på bildet for å forstørre.

Torger Ødegaard mener nasjonale svømmeprøver kan fange opp de elevene som ikke kan svømme. - I tillegg må foreldre ta sitt ansvar, sier han. Foto: ARKIVFOTO

GRORUDDALEN : Da Lokalavisen presenterte tallene over svømmedyktighet i våres, skolebyråd sa Torger Ødegaard (H) at foreldre og skole, i tillegg til Sommerskolen, måtte ta ansvar og prioritere å lære barn svømming. Etter drukningsulykken i Svarttjern på tirsdag har nå skolebyråden spilt inn et ønske om å ha svømmetester hvert år.

– Jeg lanserte en idé i Aftenposten om å ha svømmetester for fjerdeklassingene. Vi har nasjonale prøver, og kunne hatt en nasjonal prøve i svømming for fjerdeklassinger, sier Ødegaard.

Han mener at en nasjonal prøve kan sile ut barna som ikke kan svømme 200 meter.

– Mange kan svømme og trenger ikke svømmekurs. Denne ideen går ut på å finne de elevene som er dårlige til å svømme, slik at de kan få opplæring. De som da ikke kan svømme 200 meter, som er kravet, bør få mer svømmeopplæring i skolen, sier Ødegaard.

3400 svømmer i sommer

Innspillet ble sendt til utdanningsetaten for utredning for et par dager siden.

– Men dette er ikke en idé som kommer nå. Svømming har diskutert over et par år, sier byråden.

– Vi gjør mye utover de ti timene som elevene får med svømming på skolen. Niende trinn er på sjøskolen og på Sommerskolen får 3400 elever svømmeopplæring i år. Sommerskolen er et godt og solid tilbud, det er ingen kommunalt betalt feriekoloni slik at voksne kan dra på jobb, kommenterer Ødegaard, som helst vil ha med seg regjeringen på laget nå som han lanserer ideen om en nasjonal svømmeprøve.

– Likevel oppfordrer jeg Osloskolen til å ha svømmetester. Utdanningsetaten skal utrede mulighetene for hvordan dette kan gjennomføres for skolen i byen, sier Ødegaard.

Trond Jensrud (Ap) gikk ut i Lokalavisen og kritiserte byråd Ødegaard for å løpe fra ansvaret. Jensrud har fortsatt ikke endret mening.

- Byrådet kan gjøre enkle grep i skolen, i stedet for å gjøre dette til en nasjonal sak med nasjonale prøver, sier Jensrud.

Les hva Jensrud mener her.

Nok penger i skolebudsjettet

Ødegaard mener at videre svømmeopplæring for de barna som sliter med svømmekunnskapene, ikke vil koste mer penger. Skolene har pengene til opplæring dersom de prioriterer.

– Vi gir 10 milliarder kroner til Osloskolene i budsjettet. Det er mye penger. Jeg mener det fint går an å omdisponere penger til svømmeopplæring til de barna som har behov for det, sier Ødegaard, og legger til at når det kommer til svømming er det viktig at alle tar ansvar og at man ikke har en tanke i hodet.

– Vi må tenke utover de ti timene med svømmeopplæring på skolen og vi må ha flere tanker. Jeg mener fortsatt at foreldrene har et ansvar, og dersom de ikke tar dette ansvaret, må skolen fange det opp. Her kommer den nasjonale prøven inn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.