*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha nasjonalpark i Østmarka

VERN FOR FREMTIDEN: Østmarkas Venner vil verne Østmarkas naturverdier for fremtidige generasjoner, og ser opprettelse av en nasjonalpark som eneste løsning. Foto: ARKIVFOTO

Østmarkas Venner fremmer forslag om å opprette nasjonalpark i Østmarka.

Klikk på bildet for å forstørre.

SISTE SJANSE: Sigmund Hågvar i Østmarkas Venner kjemper for å verne om naturen i Østmarka, før det er for sent. Foto: ARKIVFOTO

ØSTMARKA: Østmarkas venner fremmer nå et forslag om å opprette en nasjonalpark i indre deler av Østmarka.– I Østmarkas indre deler finner vi det største gjenværende inngrepsfrie området innen Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold, sier Sigmund Hågvar fra Østmarkas Venner. Østmarkas Venner mener dette er siste mulighet for å opprette en nasjonalpark i skogsområdene i sør-øst Norge.

Brukspark

Det aktuelle området ligger øst for Elvåga, og inn mot Østmarka naturreservat (18km2) og Ramstadslottet naturreservat.

– Lar vi de to reservatene bli omsluttet av en nasjonalpark på om lag 40km2, bevarer vi et område på ca. 60 km2, sier Hågvar.

Forslaget legger vekt på at nasjonalparken skal være en brukspark, der hovedmålet er rekreasjon, friluftsliv og økoturisme.

Det finnes foreløbig ingen nasjonalpark i de lavereliggende skogsområdene på Østlandet.

Ikke nok med markaloven

Den nye markaloven forhindrer ikke alle inngrep og naturverdiene er i dag, i følge Østmarkas Venner, ikke godt nok sikret.

– Markaloven verner særskilte arealer for friluftsliv og dekker kun mindre, spredte flekker i marka, sier Hågvar.

Med nasjonalparkstatus vil dagens naturverdier bli varig sikret over et større areal.

Dialog med byråden

Østmarkas venner er nå i dialog med Ola Elvestuen, byråd for miljø og samferdsel. Han stiller seg positiv til forslaget.

– Dette er noe jeg definivt vil jobbe videre med og bringe videre til et politisk nivå, sier Elvestuen.

Han mener forslaget er realistisk.

– Naturverdiene som kreves er absolutt til stede. Det er fantastisk at vi i Oslo har en skog med de naturverdiene så nær byen. En nasjonalpark vil verne om verdiene, samtidig som den vil være en god kvalitet for Oslo-by, sier Elvestuen videre.

Østmarkas Venner håper nasjonalparken kan bli en realitet innen tre år .

– Vi er veldig glade for at forslaget nå tas videre til et politisk nivå. Det betyr nemlig at andre planer vil settes på vent til forslaget er behandlet, sier Johan Ellingsen, leder i Østmarkas Venner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.