RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha obligatorisk barnehage


Alma (4) jublet over at hun vant i dyrelotto, mens Akhtar Chaudhry (SV) viste seg som en god taper da han besøkte Lutvannskollen barnehage i forrige uke. I bakgrunnen: Mic Jonatan (5) og Hermela (3).
Alma (4) jublet over at hun vant i dyrelotto, mens Akhtar Chaudhry (SV) viste seg som en god taper da han besøkte Lutvannskollen barnehage i forrige uke. I bakgrunnen: Mic Jonatan (5) og Hermela (3).
Stadig flere barn med minoritetsbakgrunn går i barnehage. Nå vil SV ha med alle femåringene.

LINDEBERG: Siden de rødgrønne kom i regjering, har andelen barn med minoritetsbakgrunn i norske barnehager gått opp med 60 prosent.

Barnehagerevolusjon

– Vi har nesten doblet antallet i Oslo-barnehagene fra 13.956 barn i 2005 til 22.164 i 2008. Det er en revolusjon! sier stortingsrepresentant og Furuset-beboer Akhtar Chaudhry (SV).

Han mener barnehage og SFO er det beste integreringstiltaket som fins.

Tilnærmet alle 4- og 5-åringer i Groruddalen benytter seg nå av tilbudet om gratis kjernetid i barnehagene.

– Dette er vår fortjeneste. Men den gode utviklingen vil gå tapt dersom Høyre og Venstre vinner valget. De vil nemlig oppheve makspris, gratis halvdagsbarnehage, og de vil ikke fjerne kontantstøtten, sier Chaudhry.

LES OGSÅ: – Må ha respekt for de som vil oppdra barna selv

Han mener også at 4-årskontrollen vil bli overflødig dersom SV lykkes med å innføre gratis og obligatorisk barnehage for alle femåringer 12-20 timer i uka.

– Dette er et av våre fremste løfter for valget. Det er viktig at barna får minst ett år i barnehage før de begynner på skolen, sier Chaudhry.

Stolte av språkarbeidet

I Lutvannskollen barnehage har 25 prosent av barna minoritetsbakgrunn. Totalt i Bydel Alna sine barnehager er tallet oppe i 50 prosent.

I tilfeller hvor barna begynner i barnehagen uten å kunne norsk, kan man sette inn tospråklige assistenter og tolker.

– Da kan barna få en god start i barnehagen. Og barnehagene vet å bruke denne muligheten, sier språkpedagog ved Pedagogisk fagsenter Line Seim Mahler.

– Barn er også veldig flinke til å kommunisere non-verbalt. Og vi har mange metoder og verktøy i dag. Vi viser bilder, og ungene leker med andre barn som snakker norsk, sier enhetsleder ved Trosterud barnehageenhet Torunn Kristiansen.

Groruddalssatsinga har dessuten gitt barnehagene konkrete verktøy, som lydbøker og IKT-utstyr.

– Vi er veldig stolte av språkarbeidet i Bydel Alna. Hele 98-99 prosent av alle 4- og 5-åringer er nå i barnehage. Det er blitt en suksess, sier avdelingssjef for oppvekst Kari Sørum.

Hun forteller at språkkartlegging av alle 4-åringer også er blant tiltakene som har gitt resultater. Barna som ikke kan godt nok norsk, får tilbud om å bli med i en SMART-gruppe med 17 timer i barnehage per uke.

Gir resultater

Undersøkelser viser at barn som har gått i barnehage og SFO gjør det bedre på skolen. Det er også tilbakemeldingene som nå begynner å komme fra lærerene rundt om på de ulike skolene.

– Skolene merket at barna som begynte på skolen i fjor var bedre rusta både språklig og sosialt enn tidligere. Dette vil nok bli enda tydeligere i år, sier Sørum.

Hun forteller at responsen fra skolene har gitt barnehagepersonalet ny giv.

– Man opplever at det gir høyere status å jobbe i barnehage nå enn tidligere. Språkarbeidet er satt mer i system. Og ansatte ser at deres innsats er en del av en helhet og et viktig ledd i en kjede av tiltak, sier Sørum.

LES OGSÅ: Barnehager i Oslo: Se stor oversikt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere