RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
 

Vil ha permanent sprøyterom

I en felles uttalelse fra rundt førti brukere og aktører på rusfeltet bes det om at sprøyterommet gjøres permanent.

SENTRUM: «Debatten tydeliggjorde at for utsatte mennesker med narkotikaavhengighet er sprøyterommet et viktig tiltak. Vi, brukere/klienter og aktører i rusfeltet, ber byrådspolitikere om at tiltaket gjøres permanent«, heter det i uttalelsen kom i stand etter et møte på det døgnåpne tilbudet til rusmiddelavhengige 24sju.

Felles uttalelse

24sju er et statlig finansiert tilbud i regi av Kirkens Bymisjon, og tilbudet ble opprettet på oppdrag fra helse- og omsorgsdepartementet.

Hensikten med tiltaket er å være et døgnåpent helse- og velferdstilbud til de mest hjelpetrengende rusmiddelavhengige.

På fredag satte 24sju i gang med månedlige informasjonsmøter, og det var her uttalelsen om sprøyterommet ble forfattet.

Byrådet vil legge ned

Byrådet foreslår i sitt budsjett at sprøyterommet skal nedlegges. Forslaget kom som en overraskelse etter at det tidligere i år ble vedtatt å fortsette driften. Den gangen snudde Frp i siste sekund i bystyret, etter at de lenge hadde gått mot en nedleggelse.

Debatten rundt sprøyterommet har vært preget av en holdning om at man når for få, og at det derfor er en unødvendig ressursbruk. Forkjemperne av sprøyterommet mener argumentene faller på sin egen urimelighet, fordi sprøyterommet har til hensikt å gi enkeltmennesker verdighet og et minimum av helsetilbud. De har også argumentert med at man når for få på grunn av korte åpningstider, samt at man kun har lov til å injisere heroin. For mange så kalte blandingsmisbrukere, utgår derfor tilbudet.

Regjeringen vil ha

Etter forsøksperioden gikk ut ved nyttår gikk imidlertid regjeringen inn for å gjøre ordningen permanent.

Men ettersom sprøyterommet kommer inn under den kommunale rusomsorgen vil det bli opp til hver enkelt kommune om man ønsker å ha et tilbud om sprøyterom.

I uttalelsen fra 24sju og de andre brukerne og aktørene går man inn for å øke kapasiteten ved det eksisterende sprøyterommet og også utvide tiltaket ytterligere.

«Dessuten bør tiltaket utvides ved at det etableres injeksjonsmuligheter ved alle feltpleiestasjonene. Hensikten er å bidra til bedre og sikrere injeksjonspraksis, færre skader og mer verdighet. Å bli møtt på denne måten, i en vanskelig og kaotisk livssituasjon, betyr mye for å kunne ha tro på bedring og endring», skriver de i uttalelsen.

Trolig ikke vedtatt

Det er imidlertid grunn til å tro at byrådet ikke får flertall for sitt forslag i bystyret. Under forrige behandling av saken var det bare KrF og Høyre som støttet en nedleggelse. Selv om de skulle få med seg Frp i budsjettbehandlingen vil det ikke være nok til å få flertall.

For budsjettkamerat Venstre er økte bevilgninger til rusomsorgen en kjernesak, og det er lite trolig at de vil inngå et kompromiss på dette feltet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere