RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha pol-comeback


Dersom Roy Hammerø og Gamle Oslo Frp får viljen sin, etablerer Vinmonopolet seg igjen på Helsfyr. Der hvor polet tidligere holdt til er det i dag frisørsalong.
Dersom Roy Hammerø og Gamle Oslo Frp får viljen sin, etablerer Vinmonopolet seg igjen på Helsfyr. Der hvor polet tidligere holdt til er det i dag frisørsalong.
I 2004 la Vinmonopolet ned utsalget på Fyrstikktorget og flytta det til Alnasenteret. Nå ønsker Frp polet tilbake igjen.

– Området har opplevd en kraftig befolkningsvekst. Det arbeider også veldig mange folk her. De bør kunne få kjøpt seg ei flaske vin i nærområdet, sier Roy Hammerø, leder av partilaget.

Ble flytta

Polutsalg er en sak som engasjerer folk sterkt. Reaksjonene var derfor kraftige i 2004, da Vinmonopolet bestemte seg for å stenge avdelingen på Helsfyr. Begrunnelsen var for lavt salgsvolum, og at en flytting til Alna senter ville gi mer omsetning. Nå mener Frp tiden er moden for å revurdere saken.

– Vi synes det er viktig at folk som bor og jobber i et område skal ha den type tilbud. Det er håpløst at folk som bor på Etterstad og Vålerenga skal kjøre bil til Økern for å handle polvarer. Det virker lite rasjonelt, mener Hammerø.

Ikke slik å forstå at Frp plutselig er blitt tilhenger av statsmonopol. De ønsker fri omsetning av alkoholholdige varer. Men partiet mener Vinmonopolet må tilby sine varer der folk bor og jobber. Derfor synes Hammerø at nedleggelsen på Helsfyr var merkelig.

– Riktignok hadde de nedadgående omsetning, men målt mot andre steder i landet var omsetningen stor. Dette var også et utsalg av den gamle typen hvor du bestilte varer over disk, minner Hammerø om.

Selvbetjent butikk

En slik argumentasjon hadde ikke holdt stikk i dag, tror Frp-politikeren. Siden nedleggelsen på Helsfyr er selvbetjente pol blitt melodien i statsforetaket. Takket være denne markedstilpasningen, har salget også økt. Et selvbetjent polutsalg på Fyrstikktorget vil ha livets rett, tror Hammerø.

– De nye tidene tvang jo Vinmonopolet til å tenke nytt. Ingen finner seg lenger i å stå med lua i handa når de skal handle. Problemet med den gamle filialen var at det ikke var selvbetjent. Det var gammeldags. I dag åpner polet bare selvbetjente butikker, påpeker han.

Han tror også butikkene på Fyrstikktorget kan få en boost med en gjenåpning av polet.

– Det vil ha endel å si for næringslivet. Hvis folk handler polvarer, handler de også andre ting mens de er igang, sier Hammerø.

Å argumentere med at Bydel Gamle Oslo allerede har pol, synes ikke Frp-politikeren holder helt vann. Folk på Etterstad reiser ikke til Grønland for å shoppe, påpeker han.

– Grønland-utsalget ligger jo veldig nært Oslo City. I sentrum er det ikke akkurat mangel på utsalg. På denne siden av Gamle Oslo har vi et hull. Husk at Vinmonopolet tidligere hadde et begrensa antall lisenser. Man måtte stenge et utsalg før man kunne åpne et nytt, slik det jo var i gamle Øst-Europa. Dette lå også bak da Helsfyr ble lagt ned. Nå er det andre tider!

Lover intet

At det er blitt andre tider, bekrefter pressesjef Jens Nordal i AS Vinmonopolet.

– Vår intensjon er å åpne en butikk i året i Oslo de kommende år. Slik bildet ser ut i dag er det grunnlag for polutsalg på Carl Berner, Tøyen, Skøyen og Vindern. Disse stedene har omlag 10.000 innbyggere hver seg, med god kommunikasjon og knutepunkt, sier han til Østkantavisa.

– Hva med Helsfyr? Er det aktuelt å gjenåpne der?

– Dette kommer også an på avstand til nærmeste butikk. Det er pol på Økern, som ikke er langt unna. For meg blir dette veldig tett, argumenterer pressesjefen.

Likevel vil han ikke utelukke Helsfyr på sikt, selv om gjenåpning altså ikke er aktuelt nå.

– Alle lokaliseringer blir til enhver tid vurdert. Nå får alle bydeler pol. Dessuten er Tøyen et mer sentralt handelssentrum enn Helsfyr. Men Gamle Oslo er en bydel i stor endring og vi må følge utviklingen nøye på Helsfyr. Det er ikke sikkert Oslo ser lik ut om tre år, sier Nordahl.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere