RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha reflekspåbud


Erling Turtum mener reflekspåbud vil få ned tallene for skadde fotgjengere.
Erling Turtum mener reflekspåbud vil få ned tallene for skadde fotgjengere. Foto: foto: Janina Lauritsen
De siste fem årene er 533 fotgjengere drept eller hardt skadd i trafikken. Erling Turtum mener at et reflekspåbud vil senke disse tallene.

ØSTENSJØ: – Jeg ønsker først og fremst at påbudet skal være ment som en påminnelse om viktigheten av å være synlig i mørket, sier leder for Høyenhall og Manglerud Arbeiderpartilag, Erling Turtum.

Vil ikke bøtelegge  

– Brudd på påbudet skal ikke straffes eller bøtelegges. Det er både vanskelig og ressurskrevende å bøtelegge fotgjengere. Politiet har andre ting å gjøre enn å fotfølge folk. Men vi må øke fokuset ved å ha påbud, da vet alle at refleks skal brukes.

Tall fra Transportøkonomisk institutt viser at kun fem prosent av alle fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks.

– Det er rart at det ikke blir tatt mer ansvar når vi ser hvor mange som skades. Jeg hører mange ord, men jeg vil ha handling. Det er viktig med retningslinjer for fotgjengere, ikke bare bilister. Jo mer fokus vi har, desto flere bruker refleks. Enkelt og greit.

Nordmenn vil ha lovendring

– Det har i den senere tid vært flere påkjørsler i gangfelt i Oslo, dette beviser behovet for synlighet. Hadde vi fått opp tallet på refleksbruken, ville vi da fått ned tallet på antall påkjørsler. Derfor ønsker jeg et påbud.

3,2 millioner nordmenn over 18 år ønsker en lovendring. Det viser en undersøkelse fra Ipsos MMI, gjort på oppdrag fra SpareBank1 Skadeforsikring og Trygg Trafikk.

I fjor viste en landsomfattende telling at kun 26 prosent av voksne fotgjengere bruker refleks i byene, mens på bygda er det tilsvarende tallet 45 prosent.

– Voksne er ikke så bevisste på bruken selv, men passer veldig godt på barna. Og barna er flinke til å bruke refleks, sier Turtum.

Vil gjøre som finnene

I 2003 innførte Finland et påbud om obligatorisk refleksbruk i mørket, uten noen straffereaksjoner for dem som brøt loven. Det førte til en klar økning i bruksprosenten.

– Trygg Trafikk ønsker en tilsvarende lov i Norge. Hvert år gjennomfører vi kampanjer for å øke bruken. Den går sakte, men sikkert oppover, men likevel er nivået for lavt, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk.

I «Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på veg» er målsettingen at 40 prosent skal bruke refleks i byene og 60 prosent skal bruke refleks utenfor tettsteder, i 2014.

– Nå må politikerne tenke nytt, hvis vi skal oppnå vår nasjonale målsetting, sier Johansen.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere