RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha rettferdig handel

På kveldens BU-møte fremmer Venstre forslag om at Vestre Aker skal bli Fairtrade-bydel.

Huseby: Bystyret vedtok sist uke å gjøre Oslo til en Fairtrade- by og nå vil Venstre at bydelene skal følge etter. Bydel Gamle Oslo har allerede vedtatt forslaget og nå håper Venstre at Vestre Aker står for tur.
- Det er flere målsettinger med dette. Et slikt vedtak medfører at bydelen selv kjøper rettferdige produkter, men også at man får en lokal bevisstgjøring, sier leder av Unge Venstre, Eivind Nikolaysen.

Nikolaysen går bort og bestiller en cappuccino på "Kaffekoppen" på Røa senter. Men først spør han om de har Fairtrade- kaffe. Det har de ikke hørt om her.
- Et politisk vedtak er bare starten på prosessen. Det er viktig å få informasjon ut til folk. Stikkordet er etterspørsel. Er det nok folk som spør etter disse rettferdige produktene, vil forhåpentligvis de kommersielle interessene følge på.
Fairtrademerkede produkter finnes både i dagligvarehandelen og til storhusholdning. Merket er en garanti for en god handel mellom småprodusenter i u- land og forbrukere i Norge. Her i landet kom den første Fairtrade- merkede kaffen i 1997, men i dag finnes merket på blant annet te, bananer, appelsinjuice, roser, sukker, vin og sjokolade.

- Det finnes flere kriterier som må oppfylles før produktet kan merkes med Fairtrade- merket. Dette går blant annet på gode arbeidsforhold og at småbønder skal få en rimelig pris for produktene sine, forteller Nikolaysen og oppfordrer alle til å være bevisste rundt valg av produkter.
- Folk skal være klar over at det finnes alternative produkter når de handler. Spør etter Fairtradeprodukter i butikken. Det er jo litt dyrere, men jeg tror at folk gjerne vil og har råd til å velge et produkt med hensyn til rettferdighet. Folk er bevisste nok til dette, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere