*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha skatt på boliger verdt mer enn 3,7 millioner

Leder i LO Oslo, Roy Pedersen. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten (dittoslo.no)

Dermed kan barnehager, skoler, helsesektoren og eldreomsorgen unngå kutt, mener LO i Oslo.

Hvis Oslo innfører eiendomsskatt kan kommunen få inn godt og vel 2 milliarder årlig. Dermed kan barnehager, skoler, helsesektoren og eldreomsorgen unngå kutt, mener LO i Oslo.

- Velferdstilbudene sikres med eiendomsskatt, sier Roy Pedersen, leder av LO i Oslo til Dagsavisen.

I forslaget til Oslo-budsjett for 2015 kuttes det rundt 190 millioner kroner til bydelene. Det kunne vært unngått med eiendomsskatt, mener LO.

- Vi kunne sikret barnehagene penger til vikarer ved sykefravær. Vi kunne også unngått nye kutt i tilbudet om hjemmehjelp til dem som trenger det og mye annet, sier Pedersen.

Beregningene er utført av rådgiver Stein Stugu i De Facto, kunnskapssenter for fagorganiserte. Han konkluderer med at samlet eiendomsskatt på sikt kan bli på om lag 2,5 milliarder kroner, men understreker at beløpet er svært usikkert. Det tilsvarer i så fall 5 prosent av neste års Oslo-budsjett på vel 50 milliarder kroner.

LO vil ha et solid bunnfradrag, slik at de som eier de minste og rimeligste leilighetene skal slippe å betale eiendomsskatt.

- Vi har landet på at det skal være et bunnfradrag på 3 millioner kroner. På den måten skåner vi dem som har minst, sier Pedersen.

En bolig med markedsverdi på 4 millioner kroner vil få en årlig eiendomsskatt på 1.400 kroner ved en skattesats på 7 promille.

Effekten av et bunnfradrag på 3 millioner, vil være at boliger med markedsverdi opp til om lag 3,7 millioner kroner slipper skatt, ifølge beregningene.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.