*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha svartmetal-dom til «nye» Middelalderparken

Black Metal til bjørvika?: Svartmetalldomen, signert Sverre Strandberg vant i kategorien «objekt». Vinneren ser for seg svartmetallkonserter i domen. Illustrasjon: Sverre Strandberg Foto: Illustrasjon: Sverre Strandberg

En dom for svartmetall, eller kanskje et badeland? En rekke forslag har kommet inn i Byfabrikkens konkurranse om å utforme framtidas Middelalderparken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vinner i kategorien Planløsning: Pusterom. Av Grande og Hanna Haukøya Storemyr.

Klikk på bildet for å forstørre.

PÅ DOGA: Kristin von Hirsch. Foto: Helle Køber

ELVEBAKKEN: – Jeg har tenkt på Bjørvika lenge, og sett for meg hvordan det kunne blitt der, men jeg har bare snakket, om det med kjente, sier billedkunstner Sverre Strandberg.

Han er en av vinnerne i nettverket Byfabrikkens idékonkurranse for «nye» Middelalderparken. Til sammen tre vinnere er kåret, og tirsdag åpnet en utstilling med bidragene i konkurransen.

– Jeg synes en burde være mer modig, når det kommer til byplanlegging, sier Strandberg.

LES OGSÅ: – Det er litt som å bygge lego

Svartmetall

Bidraget til Strandberg bærer navnet Svartmetalldomen, og vant i kategorien objekt. Han forteller at inspirasjonen bak prosjektet kommer fra musikk, og spesielt da svartmetall. Om domen skal realiseres skal den være i svart betong.

– Domen kunne vært brukt til et stille rom, i store rom er det akkurat som om stillheten blir forsterket. Det kunne også vært brukt til en arena for svartmetallkonserter, eller blitt brukt av ulike forum, sier Strandberg.

(Saken fortsetter under bildet)

Billedkunstner Sverre Strandberg etterlyser flere modige utspill i byutviklingsdebatten. Foto: Helle Køber

LES OGSÅ: Frykter «Barcode» på nye Filipstad

Vil ha flere med i debatten

Nettverket Byfabrikken består av unge byengasjerte mennesker. Høsten i fjor satte de i gang idékonkurransen om utvidelsen av Middelalderparken, og utstillingen, som åpnet tirsdag er siste ledd i dette prosjektet.

Tanken er at flere skal få være med å farge debatten om Bjørvika, og i konkurransen kom det inn over femti bidrag, fra både amatører, studenter og profesjonelle.

– Det har vært en organisk prosess, de tre vinnerne utkrystalliserte seg veldig fort. Men vi kunne ikke sette dem opp mot hverandre, dermed laget vi tre kategorier. Objekt, tema og planløsning. Dette kom naturlig, sier jurymedlem Kristin von Hirsch.

Von Hirsch ser på Svartmetalldomen til Strandberg som et mulig rom for meditasjon, som ikke tilhører noe trossamfunn.

(Saken fortsetter under bildet)

Vinneren i kategorien «tema» har fått navnet Springtime, og er laget av Fredrik Blom og Helle Lind Storvik.

LES OGSÅ: – Vi må bygge høyere i Oslo

Spennende

– Det har vært kjempe spennende, med masse morsomme bidrag. Målet er å skape bevissthet rundt medvirkningsprosesser. Vi har blant annet fått med politikere, arkitekter og sponsorer, for å sette fokus på det. Og ikke minst alle bidragene, fra flere land, til konkurransen sier Ingeborg Apall-Olsen, medlem av Byfabrikken.

– Min personlige favoritt blant bidragene, er Svartmetalldomen. Det er moro når noe sånt, kommer høyt opp på lista, sier Apall-Olsen.
Strandberg selv drømmer om konserter i domen, noe han mener kunne være naturlig ettersom Øyafestivalen, har tilholdplass her.

Nå håper Byfabrikken at innspillene skal tas med i den videre debatten om Bjørvika. Blant annet har de satt sammen en publikasjon som skal overekkes til Plan- og bygningsetaten.

– Vi håper at konkurransen kan sette fokus på viktigheten av å inkludere ulike stemmer tidlig i prosessen, og at en utvidet offentlig debatt omkring medvirkning i Oslo kan finne sted, skriver de i en pressemelding.

Hva vil du ha i Middelalderparken? Si din mening i kommentarfeltet under!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag