*Nettavisen* Nyheter.

Vil hindre sykkelulykker

Syklistene skal bevisstgjøres på farene i en ny kampanje fra Oslo kommune.

Samferdselsetaten setter nå opp plakater for å bevisstgjøre syklister på farene i trafikken. I tillegg legges et eget spill ut på facebook.

OSLO: "Sykkelmania" heter årets trafikksikkerhetskampanje fra Samferdselsetaten. Plakatene blir å se på busser, t-baner og leskur i Oslo. Det er tre typiske motiver som vises, hvor syklistene er spesielt utsatt.

Spill på nett

Etaten går altså nye veier i år. Facebook og sosiale medier tas i bruk for å bevisstgjøre både syklister og andre trafikanter. Spillet heter Sykkelmania og kan spilles på www.sykkelmania.no, eller som app til iPhone.

– I Sykkelmania sykler du gjennom en sentrumsgate. Utfordringene er høyst reelle. Det gjelder å komme seg gjennom hele sentrum utenå krasje med biler, kjøre på fotgjengere eller andre objekter i veibanen, heter det på Samferdselsetatens nettside.

Undersøkelser viser at mange er uoppmerksomme i trafikken. Under fjorårets kampanje rettet mot fotgjengere gikk det frem at mange er uoppmerksom i trafikken. Bruk av mobiltelefon, høy musikk og stress er de mest kjente årsakene til at det går galt. Dette gjelder også syklistene, ifølge Samferdselsetaten.

– Syklistene er en sårbar trafikkgruppe når det gjelder alvorlighetsgraden på ulykkene. Fotgjenger- og sykkelulykker utgjør over to tredjedel av ulykkene. Sykkelulykkene alene utgjør cirka en fjerdeldel, skriver etaten på nettsiden sin.

Mørketallene er også store. Cirka 90 prosent av sykkelulykkene kommer aldri politiet for øre.

Alle som spiller spillet innen 15. september deltar i trekningen av premer. Tre sykler skal deles ut.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.