RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil hjelpe rusavhengige


Oslos rusavhengige skal få hjelp. Her fra aksjonen der de rusmiljøet ved Oslo S gikk til Stortinget i fjor høst.
Oslos rusavhengige skal få hjelp. Her fra aksjonen der de rusmiljøet ved Oslo S gikk til Stortinget i fjor høst.
Thorvald Stoltenberg skal lede et regjeringsoppnevnt utvalg, som skal vurdere tiltak for å hjelpe rusavhengige. Også heroinutdeling skal vurderes.

OSLO ØST: Det er helt nødvendig å gjøre noe for å hjelpe de mest utsatte rusmiddelavhengige. Lidelsene er store, og vi når dem ikke godt nok med dagens tjenestetilbud, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap).

Herouinutdeling

Hanssen skapte debatt da han like før jul lanserte et forslag om heroinassistert rehabilitering til tunge rusavhengige.Han fikk blant annet kritikk av høyresida, som mente utspillet var en avsporing av debatten, mens rusorganisasjonene mente Hanssens utspill førte til et historisk vendepunktHanssen har blant annet vært på studietur til Sveits, der denne behandlingsformen har vært benyttet i en årrekke.Etter besøket sa Hanssen at han ønsket å fremme en sak i løpet av våren, for å avgjøre om Norge skal benytte et liknedne tilbud.Fredag oppnevnte altså regjeringa et offentlig utvalg, som skal vurdere ulike tiltak for å hjelpe rusavhengige.Jeg ønsker at folk med tyngde, erfaring og klokskap skal vurdere hvordan vi kan hjelpe denne gruppa bedre. Regjeringen har derfor oppnevnt et utvalg som skal tenke nytt og som skal gi oss en anbefaling. Jeg er svært glad for at Thorvald Stoltenberg har sagt ja til å lede utvalget, sier helse- og omsorgsministeren.

60 millioner til bymisjonen

Samtidig som utvalget ble nedsatt besluttet regjeringa å bevilge penger til å styrke innsatsen for de avhengige. Kirkens Bymisjon får 60 millioner kroner over to år til Prosjekt 24:7. Prosjektet skal tilby et døgnåpent helse- og velferdstilbud for de mest hjelpetrengende rusmiddelavhengige i Oslo, der de kan få omsorg, mat, hvile, samtale, helsehjelp og faglig kompetent oppfølging.

Jeg er helt sikker på at en ideell organisasjon kan yte et viktig bidrag i tillegg til den omfattende innsatsen som ytes fra Oslo kommune og helseforetak, sier Hanssen, som også peker på at Oslo tidligere i år har fått 50 millioner kroner til et akuttilbud for rusmiddelavhengige.

Hanssen sier at bakgrunnen for satsinen er at dagens tilbud ikke er tilfredstillende nok, ettersom mange rusavhengige ikke nås. Mange sliter med dårlig allmenntilstand, sosiale porblemer og mangel på sosial inkludering.

Etisk og verdimessig

Det regjeringsoppnevnte utvalget skal på et etisk og verdimessig grunnlag gi anbefalinger og forslag til hvordan hjelpetilbudet til denne gruppa kan bli bedre.

Målet er bedre helse, sosial inkludering, økt livsmestring og opplevelse av menneskeverd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere