RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snowboardtalentene Tore Holvik (t.v.), Roger Kleivdal og Fredrik Austbø tyr til stupetårn og basseng i oppkjøringen til Vancouver-OL.
Snowboardtalentene Tore Holvik (t.v.), Roger Kleivdal og Fredrik Austbø tyr til stupetårn og basseng i oppkjøringen til Vancouver-OL.

Vil ikke bli avkledd

Snowboardstjernene Tore Holvik (21), Roger Kleivdal (21) og Fredrik Austbø (21) stuper ut i det i Vancouver-lekene.

SPEAKER.NO: Det virker som en evighet ned til vannkanten, men på femmeteren står det tre 21-åringer - tilsynelatende fryktløse - og manner seg opp til en dobbel baklengs salto og et avsluttende stup.

- Landing på ryggen eller magen er det verste som kan skje. I halfpipen er det is og fare for bruddskader. Det er mer skummelt, sier Roger Kleivdal, et av de dristige snowboardtalentene med finaleambisjoner i 2010-lekene, til Speaker.no.

Røde bryst

Terpingen på forsesongen foregår vanligvis i turnhaller. Fra trampoline eller trampett og ut i det som er et skumgummibasseng.

Fra stupebrettet i Risenga svømmehall i Asker flytter snowboardstjernene nye grenser. Rødflammende bryst kan bli resultatet av møtet med vannoverflaten, men det bryr de seg fint lite om. I hvert fall når vi spør.

- Jeg har hatt noe heftige plask og blitt ganske rød, men det går fort over. Konsekvensene er mindre her enn på barmark og i konkurranse, sier Tore Holvik.

Triksene som ble karakterisert som halsbrekkende da snowboard ble OL-gren i Nagano i 1998, er utdatert for lengst. 720-gradersrotasjonen, som Gian Simmen vant med for 12 år siden, holder knapt til å vinne et klubbmesterskap i dag.

Nå terpes det på langt mer krevende rotasjoner. I alle retninger og rundt alle akser. Man må beherske doble saltoer for å henge med.

Sirkusartister

Smellen et mageplask fra stupebrettet etterlater seg er umiskjennelig. Det er som om noen avfyrer et skudd, men det er ikke så dramatisk. Heldigvis.

- Jeg får følelsen av å stå i et hopptårn. Det er litt skummelt å gå ut mot stupet, men samtidig er det deilig å mestre det. Å få til en dobbel salto - det være seg forlengs eller baklengs, sier Fredrik Austbø, olympisk deltaker allerede i Torino for fire år siden. Da var han kun 16 år og ble nummer 38.

Badegjestene nærmest himler med øynene - overbevist om at Holvik, Kleivdal Austbø er artister som bruker svømmehallen til å øve på neste sirkusnummer.

- Romfølelsen er viktig. Få inn rotasjon og vite hvor de er i lufta. Bassenget er et avbrekk for oss, men samtidig er det enklere å bryte barrierer her. Utøverne tør å skyve grensene enda lenger, sier sportssjef Vidar Nyhus.

Les mer om denne saken på Speaker.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere