RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ikke kriminalisere ungdom


På banen: SLT-koordinator Eivind Fivelsdal i Bydel Alna og feltarbeider Verner Olsen i Alna feltteam ønsker å nå ut til barn og unge med informasjon om skadevirkninger av cannabis.
På banen: SLT-koordinator Eivind Fivelsdal i Bydel Alna og feltarbeider Verner Olsen i Alna feltteam ønsker å nå ut til barn og unge med informasjon om skadevirkninger av cannabis. Foto: FOTO: Vemund Sveen Finstad
I Bydel Alna jobbes det på spreng for å få ned bruken av cannabis blant unge, med gode resultater.

ALNA: – Det er en tid før og en tid etter etableringen av feltteamet i Alna i 2008, sier SLT-koordinator Eivind Fivelsdal i Bydel Alna. Kriminalitet blant barn og unge i bydelen har falt som en stein de siste årene, noe Fivelsdal tror feltteamet kan tilegnes en del av æren for.

– Man vil gjerne hjelpe ungdom tidligst mulig. Samtidig er vi ikke interessert i å kriminalisere ungdom. Vi ønsker å få cannabisbruken kraftig ned, men vi vil foretrekke at man oppdager de som trenger hjelp på en annen måte enn ved at politet kobles inn, sier han.

Les også: Begynte med hasj som 12-åring

Lavt kunnskapsnivå

Verner Olsen jobber tett med ungdom som feltarbeider i bydelen. Han mener kunnskapsnivået blant unge på skadevirkninger av cannabis er veldig lavt.

– Det er basert på myter. Og det skumle er at man ikke klarer å knytte skadevirkninger av hasj opp mot hasjen. Med alkohol klarer du å relatere ved at du føler deg veldig uvel og kvalm dagen etterpå, men hasj-virkninger er så snikende at det kan ta mange år før man merker at grunnen til at man er i den situasjonen man er i er på grunn av hasjen. Ungdom har rett og slett ikke møtt på det ennå, sier han.

Vil nå ut til foreldre

Både Olsen og Fivelsdal mener veien å gå er å spre informasjon om skadevirkninger.

– Ungdom må få informasjon gjennom skoleverket og foreldrene må få informasjon. For det er i hovedsak foreldrenes ansvar å gi info til sine barn, sier de.

Fivelsdal sier utfordringen er å nå ut til de foreldrene de ønsker å nå.

– Erfaringsmessig er de som møter opp på infomøter ofte de foreldrene som trenger informasjonen minst. De som trenger det sitter hjemme, og det er ikke et problem som bare gjelder rus, sier han.

Kan få store konsekvenser

Verner Olsen forteller at ungdom selv mener det er mye hasjrøyking i ungdomsmiljøer. Han forklarer at de i feltteamet gjør alt de kan for å unngå at barn og unge blir kriminalisert og får et rulleblad i ung alder.

– Mulighetene for framtiden i livet begrenser seg ganske kraftig, og for enkelte får det ganske kjipe konsekvenser, sier han.

Olsen legger til at om ungdom ønsker råd eller hjelp når det kommer til å slutte med hasj kan de henvende seg til Alna feltteam på Trosterud.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere