RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ikke spekulere i kutt-områder


Skal redde økonomien: Bydelsutvalget var skeptiske, men ga bydelsdirektøren fullmakt til å foreta innstramninger for å unngå budsjettkrise på flere titalls millioner kroner. 
Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Skal redde økonomien: Bydelsutvalget var skeptiske, men ga bydelsdirektøren fullmakt til å foreta innstramninger for å unngå budsjettkrise på flere titalls millioner kroner. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Lokalpolitikerne liker dårlig at bydelsbudsjettet slår sprekker kun to måneder inn i året. Men bydelsdirektøren fikk fullmakten hun ba om.

NORDRE AKER: I forrige uke skrev Nordre Aker Budstikke at bydelen går mot en budsjettsprekk i millionklassen blant annet på grunn av overforbruk av sykehjemsplasser.

Nødvendige korrigeringer

I bydelsutvalgsmøtet torsdag 28. februar spurte bydelsdirektøren derfor om fullmakt fra bydelsutvalget (BU) til å foreta nødvendige korrigeringer. Bydelsdirektør Mona Taasen la ikke skjul på at dette «nødvendigvis vil medføre lavere kvalitet og omfang av tjenestetilbudet». Hun sa likevel til avisen i forrige uke at det som vil bli skjermet for kutt er hjemmetjenesten.

Bekymret

Jeg synes det er tidlig å rope ulv nå. Budsjettet ble vedtatt i desember, men så er det full krise et par måneder etter, sa Terje Grytbakk (Ap), en av flere politikere som uttrykte undring over at de røde tallene har kommet så brått på.

Avvik så små som dette, så tidlig i budsjettåret ville ha blitt godtatt i næringslivet, supplerte Per Aschjem (Rødt), som mente bydelen bør vurdere å nekte å ta imot for syke pasienter fra sykehus til for eksempel sykehjem.

Grunnen til at bydelsoverlege Semcesen ble invitert til forrige BU-møte var fordi vi ikke hadde forutsett slike tall, svarte Taasen.

Ja, dette er tidlig, men jo lenger vi stikker hodet i sanden, jo større blir beløpet som må spares inn.

Taasen opplyste om at byrådet har estimert et underskudd på 20-30 millioner kroner for Nordre Aker i løpet av 2008 hvis utviklingen i dag fortsetter. Hun skal derfor ha blitt pålagt av rådhuset å be BU om fullmakten til å foreta budsjettjusteringer.

Usikkert hva som kuttes

På direkte spørsmål fra Per Aschjem om hvilke områder som kan vente kutt, med referanse til bydelsdirektørens uttalelser i Nordre Aker Budstikke, svarte Taasen:

Jeg vil ikke si noe om hvilke tjenester som kan rammes. Jeg mener det ligger i fullmakten at slike avgjørelser kan bli tatt underveis. Når vi likevel går ut og freder hjemmetjenesten er det fordi den kan redde oss fra å måtte kjøpe dyre sykehjemsplasser. Vi kan ha hele syv hjemmebesøk per pasient om dagen, før vi matcher en sykehjemsplass.

Bydelsdirektøren har tidligere gitt uttrykk for at aktuelle grep er innkjøps-, ansettelses- og vikarstopp. Hun håper at dette kan avverge det hun kalte «worst case»-senarioet, nemlig kutt i stillinger.

Ser ikke koblingen

Politikerne spekulerte likevel i at kutt kan komme i vikartilkallelsen i barnehagene og SFO, og på ikke-lovpålagte steder, som tilbudet til bydelens ungdom.
Arbeiderpartiet så ikke koblingen mellom den nåværende situasjonen og 2009-budsjettet, slik bydelsdirektøren tidligere har uttalt.

Innføringen av et nytt kriteriesystem i tildelingen av midler til bydelene kan snyte Nordre Aker for over 10 millioner kroner på neste års budsjett. Terje Grytbakk mente at å føye seg etter innsparingspålegget ville være det samme som å godta det ennå ikke bystyrevedtatte kriteriesystemet.

Rådhuset har bedt oss om å redusere aktivitetsnivået med 10 millioner neste år. Vi skal derfor ikke bli overrasket over om det innføres, repliserte Taasen.
Bydelsutvalget ga enstemmig tilslutning til å gi bydelsdirektøren budsjettfullmakten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere