RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ikke straffe rusmisbrukere


SKAL DISKUTERE: Hvordan hindre rekruttering til dopmiljøer? Hvordan holde rusavhengige i behandling? Her fra miljøet foran Oslo S.
SKAL DISKUTERE: Hvordan hindre rekruttering til dopmiljøer? Hvordan holde rusavhengige i behandling? Her fra miljøet foran Oslo S. Foto: ARKIVFOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN
Radikale krefter i Oslo SV vil utrede muligheten for at bruken av cannabis og khat skal følge tilsvarende lovgivning som alkohol. De vil også avkriminalisere brukerdoser av heroin.

OSLO: I Sveits har de klart å fjerne sin «Plata», og svekke rekrutteringen av heroinbrukere. I Tyskland er tunge misbrukere i behandling lenger enn før.

Benjamin Larsen, medlem i fylkesstyret i Oslo SV, mener en «mindre streng» narkotikalovgivning kan være årsaken.

– Jeg tror det er veldig lite hensiktsmessig å straffe rusavhengige, sier han.

Vil legalisere cannabis

Larsen understreker at spørsmålene rundt avkriminalisering er kompliserte. Det finnes ingen «vidunderkurer» som fjerner problemene.

– Det at bruk og besittelse er straffbart fører nok til mindre bruk for en del rusmidler. Samtidig gjør kriminaliseringen til at det blir vanskeligere å få kontakt med behandlingsapparatet, sier han.

Larsen hører til fløyen i Oslo SV som vil avkriminalisere brukerdoser med heroin, og tillate bruk av heroin i legemiddelassistert behandling (LAR).

I  tillegg vil hans «liberale fløy» at legalisering av cannabis og khat skal utredes.

– Uttalelsen tar ikke stilling til eventuell legalisering; her ønsker vi kun at spørsmålet skal utredes. Det er verdt å bruke mer tid på dette enn vi foreløpig har gjort i Norge, sier Larsen.

Selv mener han et godt alternativ kan være at bruken av cannabis og khat skal følge tilsvarende lovgivning som alkohol.

LES MER OM RUSPOLITIKK I OSLO:

Oslos rusavhengige: – Vi savner «Plata»

Politiveteran vil avkriminalisere narkotika

Arild Knutsen vil ha «Christiania» i Oslo

– Et blindspor å legalisere

Dag Endal har vært med på å jobbe fram uttalelsen som skal diskuteres, men er uenig på noen punkter. Blant annet ser han ikke poenget med å utrede spørsmålet om legalisering av cannabis og khat.

– Vi må jobbe med sakene som er viktigst, og sette inn ressurser der. Det er mange tiltak som allerede er underfinansiert. En slik utredning ville vært et blindspor, sier Endal.

Han mener tilgang og forbruk henger sammen. I tillegg mener han en legalisering ville sende feil signaler til befolkningen.

– Å signalisere at «det er ikke så farlig likevel» ville være uheldig, særlig overfor ungdom, sier han.

Bedre alternativer

Endal er også imot bruken av heroin i legemiddelassistert behandling.

– Det er flere faglige vurderinger som sier at dette er lite effektivt og forholdsvis dyrt. Tiltakene når ikke de tyngste misbrukerne, men de som klarer seg ganske bra. For å få en slik behandling må man ha en ganske stabilt liv, sier Endal.

Han understreker at han ikke har prinsipiell motstand mot heroin i behandling.

– Hadde det hjulpet mange, så hadde jeg vært tilhenger. Men fagfolk sier det finnes bedre alternativer. Vi må bruke det som finnes av kunnskap i rusfeltet – det som er dokumentert og forsket på, sier Endal.

LES OGSÅ: «Vi kan dessverre konstatere at politiet har mislykkes»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere