*Nettavisen* Nyheter.

Vil ikke være hybelkaniner

Oslo-studenter er godt vant. Student-hybel på Kringsjå er for mange et ikke- alternativ.

Frogner: Å bo på 12 kvadratmeter på Kringsjå er helt uaktuelt for kompisene Eirik Espolin Johnson og Sebastian Brodtkorb fra Ullern. De er begge stundenter og bor i dag i Brodtkorbs leilighet i Bygdøy allé. Espolin betaler 3000 kroner i husleie, og Brodtkorb har 2200 kroner i fellesutgifter på leiligheten.

Vi er godt vant og veldig klar over det, sier Espolin Johnson.

Ledige hybler, men kø

Sist uke kunne studentavisen Universitas melde at til tross for at Studensamskipnaden i Oslo (SiO) har over 100 ledige studenthybler, står 300 studenter i boligkø. Studenthyblene på Kringsjå og Sogn er blant de mindre populære, mens de nye hyblene i Pilestredet Park scorer høyt.

Det er ikke alle som har mulighet til å leie så billig som meg. Men hadde jeg ikke bodd her, ville det fortsatt vært uinteressant med hybel på Kringsjå, sier Espolin.

I fjor bodde han i kollektiv med to kamerater på Grünerløkka. Der betalte han 4500 kroner i måneden.

Det er mange fordeler med egen leilighet. Jeg har ikke noe ønske om å dele kjøkken med åtte andre, sier han.

Jeg kan strengt tatt ikke skjønne at det er nødvendig heller. Vi får 6000 kroner i studielån. Jobber man noen timer i uken ved siden av, har man råd til å leie en leilighet sammen med noen, sier Brodtkorb.


Hybler for tilflyttere

De to er klar over at alle ikke har det som dem.

Vi er fra Oslo og har våre venner her. Det gjør det selvfølgelig mye lettere å finne noen å bo sammen med. Mitt inntrykk er at mange av de som bor på studenthybler utenfor sentrum, er tilflyttere. Uten at jeg egentlig vet det sikkert. Hvis man ikke kjenner noen å flytte sammen med, må man jo finne et kollektiv, og da er sjansen større for at ting ikke klaffer med de som bor der. Jeg har forståelse for at man da vurderer hybel, sier Espolin.

Hyggelig og sentrumsnært

I tillegg til størrelse på hyblene, mener guttene at området har mye å si.

Det er ikke til å komme unna at Kringsjå er en elendig beliggenhet. Jeg vet ikke om de som bor på Kringsjå tar taxi hjem fra byen i helgene, men det må jo i såfall bli veldig dyrt, sier Brodtkorb.

Han tror Studentsamskipnaden med hell kunne gjort noen billige grep for å gjøre hyblene mer attraktive.

Noen malingstrøk trenger ikke koste all verden. Det er jo slik at man mye heller vil bo et sted man synes er hyggelig.

Men du ville jo aldri vurdert å bo der selv om du synes det var fint, smiler Espolin Johnson.

Nei, det har du helt rett i.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.