Vil kjøpe Kvartal 6 for å sikre beboerne

Butikkeier Inder Singh i Nordkappgata lar rusmisbrukere handle på krita. Nå vil han redde Kvartal 6 fra å bli solgt til eiendomsspekulanter.

TORSHOV: Siden det ble klart at Kvartal 6 på Torshov skulle selges, har butikkeier og beboer i kvartalet Inder Singh jobbet for å finne en løsning som innebærer at beboerne ikke blir kastet ut. Nå ønsker han å kjøpe gården selv.
Østkantavisa har tidligere omtalt Boligbygg KFs planlagte salg av de 188 leilighetene i Kvartal 6. Beboerne har protestert kraftig på salget, av frykt for at ny eier vil sette opp leia eller si opp leiekontraktene. En liknende kommunal gård, Sannerterassen på Grünerløkka, ble nylig solgt til private aktører 70 prosent over takst. Erfaring tilsier at kjøper vil renovere gården for å kunne leie ut til markedspris, en operasjon som gir grunneier lov til å si opp eksisterende leiekontrakter.

Tenker nytt

Jeg ble veldig frustrert da jeg fikk høre om salget. En 83 år gammel dame sto i butikken min og gråt. Det setter følelsene i sving. I en og en halv måned har jeg jobbet hver dag for å finne en en løsning som gagner alle, sier Singh, som nå har planen klar.
Målet vårt er at to løsninger legges til grunn når Kvartal 6 legges ut for salg. Potensielle kjøpere kan by etter høyeste pris, og med sosial profil. Hvilken av budrundene som skal gjelde blir en politisk sak som avgjøres i bystyret. Dermed har Boligbygg KF ryggen fri, sier Singh.
Butikkeieren har selv fått lånestøtte til å legge inn bud på kvartalet fra en av landets største banker. Sammen med en advokat har han utarbeidet et alternativt forslag hvor gården kjøpes til takst.
Ved kjøp av gården til takst med våre vilkår er leieboerne garantert fast leie i tre år. Deretter reguleres den etter prisindeksen, ikke markedspris, sier Singh.
Overskuddet av driften skal gå til oppussing av gården. Når en leiekontrakt utløper, fornyes den automatisk på samme vilkår som den forrige.
På den måten får Boligbygg KF frigjort kapital, mens beboerne får bli. Man sparer også utgifter på saksbehandling på sosialkontoret, sier Singh, som understreker at det eneste han tjener på ordningen er at kundegrunnlaget i butikken hans bevares.
Det Boligbygg KF og kommunen taper på salget, er differansen mellom takst og markedspris. Singh mener denne tjenes inn på andre måter.
Grete Horntvedt slipper å skaffe boliger til alle menneskene som havner på gata. Sosialkontorene sparer tid og penger på saksbehandling, og politikerne får markert en sosial profil.
Inder Singh har presentert forslaget for flere av partigruppene i bystyret, og fått positivt respons. Å få tak i Byråd Grete Horntvedt (H) har vist seg å være vanskelig.
Jeg har prøvd å få tak i Grete Horntvedt i to uker. Jeg har ringt, sendt mail og brev, men alt havner på forværelset. Det vi ba om var en halvtime til å presentere forslaget vårt.

Alternativt forslag

Leder for Leieboerforeningen, Lars Aasen, har vært involvert i arbeidet mot salg av Kvartal 6. Han kjenner ikke til konkrete detaljer i Singhs plan, men kan uttale seg på generelt grunnlag.
I utgangspunktet mener vi at eiendommen ikke bør selges før bystyret har hatt en bredere debatt om den kommunale boligpolitikken. Sekundært mener jeg at denne typen betingelser er noe man må ta i betraktning, og som er viktig for å sikre beboerne. Det at beboerne får sikre kontrakter er noe vi mener er viktig, og noe man bør ta hensyn til i en salgsprosess hvis man først skal selge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag