RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil kontrollere pressen

Bydel Nordstrand vil ikke uten videre slippe til journalister på sine institusjoner når det kommer politikere på besøk.

Nordstrand: Dette kommer frem i en prosedyre for politikerbesøk som er utarbeidet av bydelen og som ble lagt ut på bydelens nettsider sist fredag. Norsk Presseforbund finner at prosedyren bryter både ytringsfriheten og offentlighetsloven.

Foran valget

Det er ingen spesiell grunn til at vi har utarbeidet disse retningslinjene. Vi får fra tid til annen henvendelser fra politikere, og nå foran valget tenkte vi det var greit å ha god orden på dette, sier bydelsdirektør Per Johannessen.

Kommunestyrepolitiker Ivar Johansen (SV) har forståelse for at bydelen vil ha oversikt over slike besøk.

Vi i bystyret orienterer alltid fagbyråden om vi skal besøke en av kommunenes institusjoner. Det er ryddig, synes jeg. Måten bydel Nordstrand har gjort det på virker byråkratisk, sier Johansen.

Rundskriv

Det er særlig punktet der det står at ansatte eller tjenesteledere ikke skal stilles eller svare på spørsmål av politisk, økonomisk eller ressursmessig art (se egen faktaboks), som vekker oppsikt.

Dette ser ut til å være i strid med et rundskriv fra byrådet om at ansatte har lov til å ytre seg om de fleste forhold på arbeidsplassen sin, sier Ivar Johansen (SV).

Skrivet kom i etterkant av en grunnlovsendring som utvidet ansattes ytringsfrihet på egne vegne.

Det er ikke vår mening at prosedyren skal innskrenke de ansattes ytringsfrihet, sier bydelsdirektør Per Johannessen. Han bekrefter at den som har utarbeidet prosedyren ikke er jurist.

Det virker som bydelen mangler kunnskap om offentlig ansattes ytringsfrihet. Det kan se ut som om bydelen ikke har tatt inn over seg at ansatte har noe å bidra med i faglig og politisk debatt. På den måten går bydelen også glipp av verdifull informasjon, mener Kristine Holm. Hun er jurist i Norsk Presseforbund.

Ikke journalister

Bydelsdirektøren legger også ned et generelt forbud mot å ta med seg journalister dersom politikerne representerer ett parti.

Så hvis Jens Stoltenberg vil besøke et sykehjem i slutten av valgkampen, så får ikke Nordstrands Blad dekke dette som en nyhet?

Han representerer vel kanskje et kollegium, slik regjeringen er, mener bydelsdirektøren. Dermed åpner han for presse når statsministeren kommer, men dersom KrFs Dagfinn Høybråten kommer, kan det bli pressenekt.

Et generelt presseforbud er brudd på offentlighetsloven. Om det skal være med journalist skal i så fall vurderes i hvert enkelt tilfelle, sier Holm i Presseforbundet.

Det handler om fellesskapets penger. En skriftlig prosedyre for spørsmål som ikke skal stilles og bilder som ikke skal tas er mildt sagt spesielt. I private forhold kan jeg forstå dette. Ytringsfrihet må gjelde også for ansatte i bydelen, sier ansvarlig redaktør Tore Bollingmo i Nordstrands Blad.

Akutt

Hva om en bydelspolitiker får greie på kritikkverdige forhold rett før et BU-møte, må han vente 14 dager for å få komme på besøk?

Nei, oppstår det noe akutt må vi prøve å ta det der og da.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere