RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil kutte Oslo-OL med 8,8 milliarder


Byrådsleder Stian Berger Røsland (f.v.), næringsbyråd Hallstein Bjercke, idrettspresident Børre Rognlien og varaordfører Libe Rieber-Mohn på pressekonferansen torsdag.
Byrådsleder Stian Berger Røsland (f.v.), næringsbyråd Hallstein Bjercke, idrettspresident Børre Rognlien og varaordfører Libe Rieber-Mohn på pressekonferansen torsdag. Foto: Foto: Camilla Svendsen
OL-komiteen foreslår å kutte 8,8 milliarder i statsgarantien og 4 milliarder i offentlige utgifter.

OSLO RÅDHUS: Det kommer fram på en pressekonferanse torsdag. Oslo kommunes OL-etat har hatt et møte torsdag, der kostnadskuttene var tema.

– Vi har sett på en rekke alternativer før vi har kommet til konklusjonen, sier byrådsleder Stian Berger Røsland, som presiserer at han ikke anbefaler «billigversjonen» av OL.

I tillegg til at komiteen har klart å spare 8,8 milliarder kroner i statsgarantien, kommer de også med et forslag om innsparing av 4,3 milliarder kroner i offentlige utgifter.

Les også: Bare tre av ti sier ja til OL

Dropper ny skøytehall

Innsparingene skal blant annet skje ved at man flytter skøyteløp til Hamar. Det betyr at ishallen på Valle skrinlegges.

Komiteen har sett på en rekke tiltak som kan kuttes. I tillegg til skøytehall på Valle, foreslår den å kutte antall strømkilder fra seks til fire, noe som vil gi en besparelse på 200 millioner kroner.

Det foreslås også kutt i antall deltakersenger, ved at flere av disse gjøres midlertidig. Pressesenteret kan bli kuttet med 5.000 kvadratmeter. Komiteen foreslår å kutte én treningshall for ishockey, og heller bruke en eksisterende hall.

Idrettspresident Børre Rognlien presiserer at idretten har vært opptatt av at det skal bygges ny arena på Valle Hovin.

– Idretten ønsker ikke å bruke Vikingskipet, de vil ha ny hall på Valle Hovin, sa han på pressekonferansen. 

Skiskyting i Oslo

Det har tidligere gått rykter om at skiskytterarenaen på Grønmo skulle droppes, og flyttes til Lillehammer.

Skiskytteranlegget skal være hovedarena for Paralympics, noe som trolig er den viktigste årsaken til at anlegget fortsatt er inne i planen for OL. Det har ikke vært ønskelig å flytte Paralympics ut av søkerbyen.

Det har også blitt vurdert å flytte enkelte OL-øvelser til Østfold, Drammen og Vikersund, men dette har komiteen gått bort fra. Dette fordi de har ønsket å redusere kostnader, ikke flytte øvelser.

– Det er kun presentert forslag som er kostnadsbesparende, sa næringsbyråd, Hallstein Bjercke (V) på pressekonferansen. 

Ønsker ikke å kutte

Byrådet er imidlertid tydelige på at de ikke ønsker å redusere kostandene.

– Arven og verdien etter et OL vil reduseres, sier kultur- og næringsbyråd, Hallstein Bjercke (V).

Han bekrefter at det ikke skal kuttes i antall øvelser, men at det er snakk om kutt i både utbygging og gjennomføring av et eventuelt OL.

Målet med kuttforslagene er å få flere med på ja-siden.

– Dette kan bidra til at flere engasjerer seg, og blir med på å diskutere elementene vi har med i søknaden vår, sier byrådsleder, Stian Berger Røsland.

Han er likevel bekymret over at de som har støttet et eventuelt OL på bakgrunn av byutvkling i Oslo, nå vil trekke sin støtte.

Berger Røsland presiserer også at mulighetene de presenterer torsdag er kvalitetssikret, men at det til syvende og sist er Stortinget som skal bestemme.

For hele landet

Varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) er opptatt av at et eventuelt OL skal være for hele landet, og ikke bare for Oslo.

– Vi har lyttet til innspill i den offentlige debatten, men vi har nok ikke greit å kommunisere godt nok ut at dette er for hele landet, sier hun.

Oslo er allerede offisiell kandidatby for OL i 2022. Den endelige søknaden blir sendt til IOC 7. januar neste år, og innen den tid må det også foreligge en statsgaranti. I løpet av høsten skal Stortinget behandle søknaden om statsgaranti.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere