Gå til sidens hovedinnhold

Vil la 16-åringer stemme

Bydelspolitikerne går inn for å utrede et forsøksprosjekt om stemmerett for 16-åringer, etter forslag fra St. Hanshaugen Venstre.

ST.HANSHAUGEN: Forslaget vårt ble vedtatt med et knapt flertall i bydelsutvalget, sier Mona Helene Grønlie som er glad for at 16-åringer kanskje kan få stemme ved neste lokalvalg.

For det er ikke enda riktig hensiktsmessig at 16-åringer skal få stemme ved Stortingsvalg, men lokalvalg er på sin plass mener Venstre-politikeren.

Opplyste ungdommer

Hvorfor der det så viktig å la 16-åringer stemme?

Vi mener at det fører til at ungdommer blir mer engasjerte i politikk. 16-åringer i dag er ganske opplyste og kompetente til å uttale seg om det som skjer i nærmiljøet sitt, sier Grønlie.

Hun tenker særlig på det som allerede opptar bydelens ungdommer i hverdagen, som drift av fritidsklubber, friområder og idrettsanlegg for barn og ungdom.

Forslaget kommer jo egentlig fra Unge Venstre, men her i Bydel St. Hanshaugen tror jeg det er lettere å få litt gehør for saken , siden bydelsutvalget har en gjennomsnittsalder på noen og tredve, sier Grønlie.

Hun mener et ungt bydelsutvalg lettere ser hensikten med stemmrett for ungdommer.

Flertall

Det var et knapt flertall i bydelsutvalget tirsdag som gikk inn for videre utredning om å bli en forsøksbydel i prosjektet. Høyre og Fremskrittspartiet stemte imot forslaget, mens et delt Ap, Rødt og SV førte til det knappe flertallet for forslaget. Det vil ikke bli aktuelt med et slikt forsøksprosjekt før neste kommende bydelsvalg i 2011.

Vi har ikke tatt det opp i Ungdomsrådet som en sak enda, men jeg vet at det er en del uenigheter om dette, sier Leder i Ungdomsrådet Ina Rosenberg Stavrum.

Uenige

Vi stemte jo imot med begrunnelsen om at Stortinget nylig behandlet det samme. Stemmerettsalder bør følge myndighetsalder, sier Rune Aale-Hansen(H).

Jeg skjønner argumentet om at stemmerett bør følge myndighetsalder, sier Mona Helene Grønlie som likevel mener det er spennende om Bydel St. Hanshaugen kan være en forsøksbydel for 16-åringer og stemmerett.

Aale-Hansen har tidligere hørt argumenter som at man ved å senke stemmerettsalder øker valgdeltagelsen i bydelen.

Jeg mener det er relevant å vise til direktevalg til bydelene og bystyret, siden mange droppet å stemme til nettopp bydelsutvalget, sier han.

Lav valgdeltagelse er ikke et godt nok argument for å gi 16-åringer stemmerett, sier Aale-Hansen.

Ikke BU-ansvar

Dette er nok en gang en sak som ikke har noe med BUs primæransvar å gjøre. Det er stadig vekk møter om saker som har med rikspolitikk å gjøre. Det er tullete å drive rikspolitikk i lokalpolitikken, sier Rune Aale-Hansen bestemt.

Bydelsutvalget gikk inn for å utrede muligheteene for et forsøksprosjekt videre, og dette vil ikke tre i kraft før til kommende bydelsvalg i 2011.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre