*Nettavisen* Nyheter.

Vil la skolehagen leve

Marienlyst Vel protesterer mot planene om å bygge barnehage på deler av området der Marienlyst skole og parsellhage ligger i dag.

MARIENLYST: Det er veldig mange som bruker dette området, sier Siri Haavie til Lokalavisen. Både hun og Cathrine Solberg bruker parsellhagene flittig, og mener tilbudet bør opprettholdes også for skoleelevene på Marienlyst skole. Begge to er opptatt av å sikre et mangfoldig grønttilbud i bydelen, og synes det er viktig at slike etablerte møteplasser opprettholdes.

Hvorfor slå bena under noe som fungerer så bra, undrer Siri Haavie.

Undervisningsbygg utarbeider for tiden planer om en seks-avdelings barnehage på Marienlyst skole. Barnehagen er planlagt integrert i skolebygningen i forbindelse med at hele skolen skal totalrenoveres/ombygges. Skole og parsellhagen som grenser opp mot skolebygningen, vil taes i bruk som uteaeale.


Vi synes det er viktig å være tidlig ute for å kunne påvirke i tide, sier Siri Haavie. Lørdag møtte nærmere 20 personer opp på Marienlyst for å henge opp et banner, som minner forbipasserende på hva de mener. "La skole og parsellhagen leve" står det skrevet. I et brev til byråd for byutvikling Merete Agerbak-Jensen og byråd for barn og utdanning Torger Ødegaard, ber aksjonsgruppen om at man bør se på alternative løsninger

Samarbeid

Aksjonsgruppen, som frontes av Marienlyst Vel, får støtte av Marienlyst skole, Naturvernforbundet i Oslo og Akershus, og Foreldrenes arbeidsutvalg ved skolen. Aksjonsgruppen oppfordrer til å finne alternative barnehagetomter i Norde Aker bydel. Bydelsutvalget i denne bydelen har gått god for alle nabotomtene som Anne Berit Bergo i Naturvernforbundet har vært med på å utarbeide som eventuelle alternativer.

Vi åpner for godt naboskap, sier bydelsdirektør Mona Taasen. Hun forteller at det ikke er fremmed for bydelen å hjelpe nabobydeler i jakten på barnehagetomter. Både St.Hanshaugen og Sagene bydel har tidligere samarbeidet med Nordre Aker om tomter som ligger i i nærheten av bydelsgrensen. Taasen forsikrer at en bydelsgrense ikke skal være til hinder for et samarbeid.


Skolehagekultur

Skolehagene er inne i en ny renessanse, sier Siri Haavie. Skolehagen på Marienlyst ble etablert på midten av 1950-tallet, og har vært dyrket nesten sammenhengende i 50 år. Som følge av nedskjæringer av skolehagedriften på 1980-tallet ble skolehagene en kortere periode liggende brakk. Dette var bakgrunnen for at Marienlyst Vel tok initiativ til å etablere en parsellhage i deler av skolehagen. I dag finnes det 38 parseller, som brukes av forskjellige personer fra nærmiljøet.

Det er mange elever med ulike handikapp som bruker skolehagen, sier Siri Haavie. Både Solberg og Haavie er opptatt av en styrking av hagedriften på Marienlyst, og går hardt imot en eventuell nedbyggelse. De legger vekt på at det er viktig å bevare sosiale samlingspunkter i lokalmiljøet.


Nå venter vi på svar fra byrådene, sier Solberg. Begge håper at St. Hanshaugens bydelspolitikere vil støtte deres aksjonsgruppe i tiden fremover.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag