RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil lovpålegge eldresentrene

Laila Dåvøy (KrF) fikk i forrige uke en innføring i situasjonen til de tre private eldresentrene i bydel Nordstrand.

Nordstrand: Det er flott å komme ut og treffe entusiastiske medarbeidere som brenner for jobben sin og de eldre. Eldresentrene spiller en viktig rolle i nærmiljøet, sier Laila Dåvøy (KrF). Hun sitter i Stortinget Helse- og omsorgskomitee og ønsker nå å se nærmere på eldresentrenes forebyggende funksjon.

Torsdag i forrige uke tok hun turen til Nordstrand Eldresenter sammen med partifellen Aud Kvalbein. Her fikk politikerne møte lederne de tre private eldresentrene i bydelen.

Klamp om foten

Laila Dåvøy fikk et innblikk i situasjonen og viktigheten for de private eldresentrene i bydelen. De tre eldresenterlederne la stor vekt på viktigheten av forebyggende arbeid.

Eldresentrene ses på som en fritidsklubb for eldre, man glemmer samfunnsaspektet i debatten om eldresentrenes forebyggende funksjon, sier Thomas Hammar, styrer for Nordstrand Eldresenter.

Slik det er i dag driver vi en rovdrift på ansatte og rovdrift på de frivillige eldre, sier Liv Skarby, styrer på Bekkelaget seniorsenter.

Vi ses på som en klamp om foten og en utgiftspost. Bydelen har ikke råd til å tenke sammenheng mellom forebygging og bruk av sykehjemsplasser, sier Eivind Knudsen, styrer for Simensbråten- Ekeberg seniorsenter.

Vil lovpålegge

Bydel Nordstrand har 7000 alderspensjonister. Rundt halvparten av disse benytter seg av eldresentrene. De tre private eldresentrene har rundt 300 frivillige eldre i sving. Nå ønsker Laila Dåvøy og KrF å lovfeste eldresentrene.

Vi er nødt til å få Stortinget til å ta grep i forholdene til forebyggende helsearbeid. Vi skal ha et eldreløft og det skal gå på innhold og kvalitet. Jeg skal gjøre mitt for å få lovfestet eldresentrene, sier Dåvøy.

I juni legger helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad fram en ny plan for eldreomsorgen. Ministeren har i den siste tiden brukt mye tid på å besøke eldresentre og det kom blant annet i Dagsavisen i forrige uke signaler som tyder på at eldresentre kan komme til å bli lovpålagt gjennom den nye stortingsmeldingen.

Vi trenger signaler fra sentralt hold om at eldresentrene er viktig, sier Aud Kvalbein.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere