*Nettavisen* Nyheter.

Vil politianmelde Rødt-leder

Bjørnas Moxnes mener Rødt tar ansvar når de gir innbyggerne innsyn i dokumenter. Foto: Arkivbilde: Camilla Svendsen

I kveld skal bystyret bestemme seg. Skal Bjørnar Moxnes anmeldes etter å ha offentliggjort tjenestefeilene i Lindeberg-sakene?

OSLO: I Oslo kommune er det støtte for et forslag om å politianmelde Rødt-leder Bjørnar Moxnes' beslutning om å offentliggjøredeler av en rapport om overgrepssaker ved Lindeberg omsorgssenter.

Store deler av forretningsutvalget i Oslo kommune stiller seg bak forslaget om å politianmelde Moxnes. Forslaget skal behandles av bystyremøtet onsdag.

– Bare anmeld meg, jeg er sikker på at denne saken står godt, sier Moxnes til dittOslo.

– Dette er oppsiktsvekkende forsøk på politisk knebling. Men man kan ikke lage en juridisk farse selv om vil hevne seg på Rødt., mener han.

Lindeberg-sakene

Rødt har offentliggjort deler av en rapport der det framgår mulige tjenestefeil fra ledere i kommunen helt opp til byrådet. Moxnes mener at Høyre ville holde disse feilene skjult, og at et ønske om å anmelde han er en slags hevn.

Den såkalte Lindeberg-sakene begynte å rulle i november 2011 da en hjelpepleier ble beskyldt for overgrep mot to beboere ved institusjonen. Mannen ble politianmeldt og mistet jobben, men politiet henla saken, og i fjor fikk hjelpepleieren jobben tilbake.

LES OGSÅ: Krever at hjelpepleier får jobben tilbake

Kommunen er blitt sterkt kritisert for håndteringen av saken, og kommunerevisjonen gransket derfor saksbehandlingen, noe som ledet til en rapport. Selv om rapporten ble unntatt offentlighet, la partiet Rødt ut rapporten i en nedsladdet versjon på sine nettsider 24. januar i år.

Aps Frode Jacobsen som leder Kontrollutvalget, har kalt offentliggjøringen alvorlig, uheldig og ulovlig. Ifølge Aftenposten er kommuneadvokaten koblet inn i saken, men et eventuelt vedtak om politianmeldelse må likevel komme fra bystyret der Moxnes selv er medlem.

Lojalitet til innbyggerne

– Dette handler om rettssikkerheten til pasientene, det er begått en lang rekke med grove feil i de to Lindeberg-sakene, mener Moxnes, som mener at partiet har holdt seg til offentlighetsloven.

Dokumentene Rødt offentliggjorde viser feilene som er begått, samtidig er visse deler fortsatt sladdet.

Moxnes har brukt ytringsfriheten i stedet for å tie. Rødt har påpekt viktige feil som innbyggerne har krav på å vite.

– Håndteringene av Lindeberg-sakene var skjult, og det offentliggjorde vi. Opplysninger viser mulige og grove tjenestefeil på sykehjemsnivå. Jeg skjønner at de er rasende for at vi er mer lojale til innbyggerne i Oslo enn til systemet på Rådhuset. Og de er nå rasende for at egne feil og inkompetanse er offentlig, kommenterer partilederen.

LES OGSÅ: Folkvord skriver bok om hjelpepleieren

Kritisk til behandlingen

At forretningsutvalget har diskutert og kommet fram til at de ønsker å anmelde, er Moxnes kritisk til. Samtalene har foregått i et utvalg der Rødt ikke har representanter.

– Dette er diskutert i all hemmelighet. Jeg har ikke hatt mulighet til å svare på anklagene. Ikke vet jeg hva jeg egentlig skal anmeldes for. Det jeg vet, har jeg fått vite av journalister, sier Moxnes.

Han skulle dermed blitt grillet på kveldens bystyremøte, uten å vite om anklagene. Han er også skeptisk til at politikere trekker rettspraksis inn i politikken.

– Et flertall som har fått sine feil offentliggjort, bruker flertallet sitt i bystyret til å anmelde en folkevalgt bystyrepolitiker. Metoder som dette har ikke har vært brukt i Norge tidligere. Dette er helt spesielt. De borgerlige har et politisk flertall for å gå til rettsforførgelse, kommenterer Moxnes.

LES OGSÅ: Rutinesvikt i Lindeberg-sakene

LES ANDRE SAKER FRA DITTOSLO.NO:

Her spres brannene seg fort

Vålerenga seriemestere igjen

Savnet mann funnet i taxi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.