*Nettavisen* Nyheter.

Vil rasere naturen

Leif-Dan Birkemoe og Amund Kveim mener Viken Fjernvarmes forslag om fjernvarmetrasé raserer naturen ved Østensjøvannet.

Viken Fjernvarme ønsker å legge fjernvarmetraseen over Østensjøvannet. Det liker vannets venneforening dårlig.

ØSTENSJØ: Fjernvarme er jo veldig positivt for miljøet, men selv ikke fjernvarme er miljøvennlig når man raserer naturen for å legge til rette for den, sier leder av Østensjøvannets venner Amund Kveim.

For oss virker det rart at man foreslår å legge traseen gjennom et naturreservat og en miljøpark, når man har så mange andre alternativer, sier nestleder Leif-Dan Birkemoe.

De to presiserer at de vet at det ikke er bestemt eksakt hvor traseen skal gå ennå.

Vi har likevel mye å si om planene. Når de foreslår å legge traseen tvers over sørenden av vannet har de ingen begreper om hvilke verdier de går løs på, sier Kveim.

Fremmede plantearter

Vi mener anlegget i sin helhet må legges til veigrunn. Medlemmene våre har brukt hundrevis av timer på bekjempelsen av fremmede plantearter. Arbeidene vil ødelegge alt dette arbeidet, sier de to ildsjelene.

De ønsker også at høyspentkabelen samtidig skal legges i bakken.

Vernet område

Begge er bekymret for plantelivet i nærheten av rørene.

De avgir 120 grader, og betyr at det kanskje ikke vil bli is i sørenden av vannet lenger. De sier de skal isolere godt, men andre steder fortelles det at bjerka er grønn helt til november, forteller Birkemoe.

Et annet kritisk punkt er Østensjøveien, som er en flaskehals ved Almedalen. Veien kan ikke utvides av naturvernhensyn. Planene om traseen vil rasere skråningen ned mot bekken, og dette området er vernet av kulturminneloven, sier Kveim.

Han mener gravingen av traseen bør koordineres med andre prosjekter i området.

Verdifull vegetasjon

Vi foreslår at de legger traseen langsmed Paal Bergs vei og Ytre Ringvei, for da er de mye nærmere de lokale brukerne. Det er Fylkesmannens oppgave å forhindre dette, så nå setter vi vår litt til ham, avslutter de to.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag