*Nettavisen* Nyheter.

Vil redde verden

Peder Breivik, Lars Runningen Eikrem, Aurora Danerbarger og Elise Anlys "YES". Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Etter en uke med gründercamp hadde Engebråten-elevene løst noen av verdens store og små problemer. Kanskje kan ideene til og med generere en fredspris?

Klikk på bildet for å forstørre.

Peder Breivik, Lars Runningen Eikrem, Aurora Danerbarger og Elise Anlys «YES». Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Klikk på bildet for å forstørre.

(Bak f.v.) Aurora de Jong (14), Ingvild Persson Moseby (14), Erlend Halvorsen Ranje (13) og Mikkel Næss (14). Foran: Britt Casandra Sveum (13) og Sara Sundquist Aune (14).

Klikk på bildet for å forstørre.

(Bak f.v.) Aurora de Jong (14), Ingvild Persson Moseby (14), Erlend Halvorsen Ranje (13) og Mikkel Næss (14). Foran: Britt Casandra Sveum (13) og Sara Sundquist Aune (14).

ENGEBRÅTEN: Nærmere 250 8. klassinger jubler i det Peder Breivik (13), Lars Runningen Eikrem (14), Aurora Danerbarger (14) og Elise Anly (14) i 8c2 blir ropt opp som vinnere av «beste idé» under Engebråtens Gründercamp i forrige uke. Ideen deres heter kort og godt YES - «Your electricity saver». Ifølge juryen, bestående av representanter fra skolen, bydelen, Teknisk Museum, Ungt Entreprenørskap og Forskningsrådet, er den like enkel som den er genial.

Spare strøm og miljø

- Ideen er veldig brukervennlig, den er koblet til miljø, og det kan være et stort marked for den både i Norge og i hele verden, lød det i juryens begrunnelse.

- Vi vil hjelpe folk til å spare strøm på en enkel måte. Ved hjelp av en liten skjerm som kobles til sikringsskapet, vises statistikk over hvor mye strøm hver stikkontakt i huset bruker. Dermed kan brukeren lett se hvordan man enkelt kan spare penger, og miljøet, forklarer Elise.

Løsningen vil de tilby gjennom strømleverandøren, men ser at det kan bli et lite problem.

- Det er jo ikke sikkert strømleverandørene syns det er så bra å tilby kundene noe som får dem til å bruke mindre strøm, og dermed mindre penger, innrømmer Aurora.

Det har gründerne imidlertid tenkt på.

- Vi ville prøvd å få en distribusjonsavtale med en stor strømleverandør, for eksempel Hafslund. Når forbrukerne ser hvor lurt det er, vil selskapet som tilbyr løsningen få så mange kunder at de andre leverandørene vil tilby oss penger for å få lov til å være med, sier Peder.

Fredspris

Vinneren av juryprisen «beste presentasjon», samt publikumsprisen, gikk til gruppa fra 8c1, med ideen om å lage rent drikkevann av skittent vann. Ved hjelp av fordampning og filtrering tror de at store mengder skittent vann kan bli brukbart. En idé som kan revolusjonere en verden der drikkevann har blitt en mangelvare.

- Målet er jo å redde verden og kanskje få fredsprisen! avslører Britt Casandra Sveum (13) etter premieutdelingen.

- Jeg blir så optimistisk på vegne av fremtiden når jeg ser ungdommens gode ideer, sier juryleder Lene Røysland fra Ungt Entreprenørskap.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag