*Nettavisen* Nyheter.

Vil rette opp fortidens synder

Byrådet la i forrige uke fram forslag for Fjordbyen og det var gode nyheter for Ormsund og Alnas utløp.

Ormsund/Alnas utløp:

Det var torsdag i forrige uke at byrådet la frem forslag til planprogram for Fjordbyen, og forslaget slår fast at havnevirksomhet skal begrenses til Sjursøya. Ormsund, Alnas utløp og Filipstad frigjøres til byutvikling, mens det legges opp til nye kulturaktiviteter på Vippetangen.

Godt utgangspunkt

Vi har lagt vekt på maksimal tilgjengelig for allmennheten til de fineste områdene byen har å by på og som altfor lenge har vært beslaglagt av havnevirksomhet. Ormsund er kanskje det største og mest kontroversielle grepet, vi vet jo at Oslo Havn ønsket dette området. Men vi ønsker å frigjøre mest mulig til byutvikling ved å effektivisere havnevirksomheten, sier byutviklingsbyråd Merete Agerbak-Jensen og legger til at målet egentlig var å frigjøre Sjursøya også.

Vi innså etter hvert at det ikke var realistisk, men havnevesenet må klare seg med Sjursøya. For Ormsundområdet ser vi for oss park samt muligheter for sjøsport, småbåtplasser, fergeanløp samt muligens noe sentervirksomhet, forteller byråden. Det blir ikke boliger i området da det ligger for nært støv og støy fra havnevirksomhet. Forslaget legger også opp til å etablere en sammenhengende strandpromenade der det i dag er containere, en fjordtrikkelinje og sammenhengende hovedsykkelveirute fra øst til vest.

Vi kan ikke ha noe bedre utgangspunkt i forkant av bystyrebehandlingen, men vi er ikke trygge før bystyret har kommet med sitt vedtak. Det er fortsatt uklart hvor fjernvarmeanlegget skal plasseres så vi er usikre på hva havnevesenet vil gjøre. Men vi har notert oss at det i hvert fall ikke skal på Ormsundkaia, sier leder for Utvalget for Bekkelagets Sjøside, Kjersti Elvestad.

Vi har stor tillit til at havnevesenet følger opp de vedtak som fattes og at de finner løsninger på havnevirksomheten innenfor de arealer de blir tildelt. Til nå har havnevesenet vist stor vilje til å innordne seg, sier Elvestad.

Kjempeprosjekt

I en pressemelding slås det fast at byrådet med Fjordbyplanen tar et klart standpunkt til at dagens havnevirksomhet på Ormsund må opphøre.

Arealet skal frigis til rekreasjon, småbåthavn og næringsvirksomhet som ikke er havnerelatert. Det tidligere daganlegget for Bekkelaget renseanlegg omdisponeres til byutviklingsformål.

Området Alnas utløp utgjør en buffersone mellom Grønlikaia og Kongshavn. Byrådet ønsker at dette området utvikles til et attraktivt og allment tilgjengelig rekreasjonsområde med vannaktiviteter som roing, padling og småbåtvirksomhet.

Vi føler at dette forslaget kan rette opp noen av fortidens synder ved å ta tilbake arealene. Med forslaget til Fjordbyplan har vi kommet et langt steg videre mot visjonen om Fjordbyen. Jeg håper at et bredt politisk flertall vil være med på å realisere denne visjonen, sier Agerbak-Jensen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.