Vil satse på batteridrevet Smart

EL-SMART: Allerede om et par år starter testproduksjon av Smart som elektrisk bil. (Foto: Øivind Skar)

EL-SMART: Allerede om et par år starter testproduksjon av Smart som elektrisk bil. (Foto: Øivind Skar)

Norske Think kan regne med solid el-konkurranse fra den etablerte bilindustrien.

EL: Gjennombrudd for litium ion batteriteknologi, gjør at Daimler vil satse på eldrevet Smart.

Ikke alle våger å tro på den batteridrevne bilen. Men det gjør bilindustrien som, presset av EUs utslippskrav og høye drivstoffpriser, ser på 2010 som oppstartsåret for elbiler.

Foruten nisjeprodusenter som norske Think, har både Renault/Nissan og Mitsubishi signalisert tung elbilsatsing. At Mercedes-Benz gjennom mange år har kjørt forsøk med blant annet 100 elbiler i London er godt kjent. Prosjektleder Armin Kallenberger sier at testbilene som ruller i Londons gater er forrige generasjon Smart, og drives av såkalte Zebra-batterier (natrium nikkelklorid).

Toppfarten er 115 km/t, og rekkevidden 160 kilometer før stikkontakten må plugges i. Bilene som skal masseproduseres vil være nyeste Smart, og utstyres med litium ion-batterier, altså samme type som brukes i mobiltelefoner og bærbare pc-er.

Gunter Ellenrieder, direktør for forskning og utvikling hos Daimler, bekrefter at gjennombrudd for litium ion batteriteknologi gjør det mulig for Mercedes å starte testproduksjon i 2010, men at batteriene allerede neste år blir å finne i en hybridbil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Forbruker

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag