RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varaordfører Aud Kvalbein (til høyre) fikk orientering om ståa på Ensjøtunet servicesenter av daglig leder Heidi Milde og Solfrid Slettholm, avdelingsleder ved Omsorg Pluss.
Varaordfører Aud Kvalbein (til høyre) fikk orientering om ståa på Ensjøtunet servicesenter av daglig leder Heidi Milde og Solfrid Slettholm, avdelingsleder ved Omsorg Pluss.

Vil satse på eldresentrene

Varaordfører Aud Kvalbein tror de fleste ikke er klar over hvor viktige seniorsenterne i Oslo.

ENSJØ: Den siste tiden har bydelspolitikerne i Gamle Oslo vurdert nedleggelse og sammenslåing av eldresentrene. Byrådets kraftige kutt, tvinger bydelen til å kutte i tjenestene. Det har Aud Kvalbein forståelse for. Likevel vil hun slå et slag for disse sentrenes betydning. Torsdag besøkte hun Ensjøtunet Servicesenter, drevet av Frelsesarmeen.

Les også: Full drift på Ensjøtunet servicesenter

– Signalet fra bystyret er at eldresentere er viktige. Vi ønsker å satse forebyggende, og hindre at eldre blir sittende alene hjemme i leiligheten. Det er viktig at de eldre har det godt, og at overgangen til å delta på eldresenteret blir myk, sier Kvalbein.

Og det er nettopp det Frelsesarmeen gjør. Sykepleier Anne Brit Sandberg jobber oppsøkende.

– Vi banker på dørene systematisk gate for gate, og snakker med de over 80 år. Vi forsøker å fange dem opp tidlig, så de kan bygge nettverk. Den dagen de blir skrøpelig, kan terskelen til å gå på eldresenteret være vanskelig, sier Sandberg.

Helikoptertur

– Jeg vil gjerne vite mer om hvordan eldresenterne utvikler seg, og hvordan de klarer å fange opp de yngre pensjonistene, sier Kvalbein og får svar på tiltale.

– Bildet folk har av et eldresenter, er at det sitter gamle damer og broderer. Dette stemmer dårlig, sier Solfrid Slettholm, leder for Omsorg Pluss ved Ensjøtunet, og føyer til.

– Det er en erkjennelse at det er vanskeligere å rekruttere menn enn damer til eldresenteret. Derfor opprettet vi en egen «gubbegruppe». Som 70-åring drar du ikke og bowler alene. Men i gruppe gjør man det. Rett før jul var gjengen ute på helikoptertur, forteller Slettholm.

Revy, kor, engelsk konversasjon, quigong og snekkerverksted er andre tilbud som gis. Også datagruppe, drevet av de eldre selv.

– Treffer vi andre mennesker, har vi det bedre. Det virker forebyggende og koster så lite, skyter Kvalbein inn.

Føler seg ikke truet

Selv om BU-lederen har varslet at støtten på 3 millioner bør trekkes, føler ikke daglig leder Heidi Milde dette som noen trussel.

– Nei, vi har en avtale med Helse- og Velferdseateten som løper over fire år. Vi føler oss trygg, sier hun.

Hun skjønner likevel godt at eldresenterstrukturen blir diskutert.

– Dette med behov og økonomi er en forståelig debatt. Men regjeringen sier de vil satse mer på forebygging. Hvorfor da skjære ned på det som er målrettet og betyr mye for folks livssituasjon? Vårt tilbud gjør at folk slipper å sitte alene åtte timer om dagen i boligen. De blir sett og hørt, sier Milde.

– Å kutte i eldresentere blir fort dyrt i andre enden. Vi har så mye igjen for dette. Derfor må vi få økt bevisstheten blant publikum. Og vi politikere må bruke dette aktivt i diskusjonen rundt eldreomsorg, mener Kvalbein.

– Ensomhet er Norges største folkesykdom. Og i Oslo er ensomheten et økende problem. Det er viktig at samfunent sørger for at de eldre har sosiale arenaer, slik at de kan bo hjemme lengst mulig, føyer hun til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere