*Nettavisen* Nyheter.

Vil sette opp totempåle på Røa

VERKET: Jonathan Grevstad Lindholt (23) tok i sommer kurs i treskjæring på Dovre. Her er han igang med arbeidet på det som skal bli en sju meter høg totempåle i hagen hjemme på Røa. Foto: FOTO: OVE KIRKESTUEN

– Jeg hadde lyst til å gjøre noe morsomt i ferien, og dessuten ønsker jeg en totempåle i hagen hjemme på Røa. Derfor tok jeg turen til Dovre for å lære treskjæring, forteller Jonathan Grevstad Lindholt (23).

Klikk på bildet for å forstørre.

OSLO-GJENGEN: Denne gjengen fra Lilleaker storkoste seg under kursene i tredreiing, treskjæring og rosemaling på Dovre i sommer. Stående fra v. Einar Eriksen, Terje Jacobsen og Erik Heim. Foran fra v. Anna Eriksen, Mie Heim og Jonathan Grevstad Lindholt. Foto: FOTO: OVE KIRKESTUEN

Klikk på bildet for å forstørre.

ROSENDE OMTALE: Anna Eriksen fra Bestum tok i sommer sitt femte kurs i rosemaling på Dovre. Foto: FOTO: OVE KIRKESTUEN

Klikk på bildet for å forstørre.

DETALJER: Her lager Jonathan han en brødfjøl i drakestil.

DOVRE: Og den unge mannen som aldri før hadde tatt i et treskjærerjern, reiste til treskurdens Mekka. Et sted hvor tradisjonene mildt sagt sitter i veggene med dølaskurd som varemerke. Faktisk såg Norges eldste håndverksskole dagens lys nettopp på Dovre for 126 år siden.– Utvilsomt et ambisiøst prosjekt, for man lærer ikke treskjæring i løpet av én uke. Men det er flott at yngre personer med nye ideer tar kurs hos oss, sier instruktør Even Nævdal Hansen, som tilhører samme generasjon som Jonathan.

Og studenten fra Røa som er i gang med miljø- og utviklingsstudier ved Universitetet i Ås, er klar på kulturarvens betydning.

Arvelig beriket

– Jeg visste at jeg måtte ha et minimum av ferdigheter for å kunne realisere mitt mål som fiks ferdig blir rundt 7 meter høyt. Tanken er at pålen skal dekoreres med løver, slanger, elger, apekatter og kanskje andre dyr omkranset av et mønster fra vikingtiden. Jeg vet at det blir mye arbeid og dermed et langvarig prosjekt. Derfor kommer jeg trolig tilbake til Dovre for å lære mer, forteller Jonathan med en morfar som var en ivrig treskjærer.

– Interessen stammer nok fra bestefar, og jeg har lenge tenkt å prøve meg. Og da en kamerat også skulle hit, bød endelig muligheten seg, forteller Jonathan som er imponert av at tradisjonene holdes så godt i hevd på Dovre.

Kulturarven er viktig

– Jeg er heldig som har fått innsikt i den norske kulturarven på denne måten. Og for å kunne stå imot amerikaniseringen av vårt samfunn er det ekstra viktig at vi dyrker den norske kulturen. Vi har dessuten besøkt Bygningshistorisk park med dens oppgangssag, noe som også var svært interessant. Ikke minst har jeg møtt mange flinke og hyggelige folk. Kort sagt har interessen for den norske kulturskatten blitt forsterket.

– Hvorfor totempåle?

– Den brukes som kjent til å feire naturen. Å dyrke dens krefter er utvilsomt mye bedre enn å kaste bort tiden på tv og datamaskin, mener Jonathan som også møtte andre fra hovedstaden under kurset på Dovre.

Spennende miljø

To av dem var ekteparet Anna og Einar Eriksen fra Bestum. Aktive medlemmer i Asker Husflidslag som denne sommeren rundet fem kurs i rosemaling og treskjæring.

– Veldig godt miljø både faglig og sosialt. En flott ferie selv om det slett ikke er noe slaraffenliv, for klokka kan bli både 21 og 22 før vi tar kvelden. Så vi er ikke akkurat uthvilte når vi kommer hjem, sier Einar Eriksen.

Men Oslo er også representert på lærersiden, hvor Dovre som eneste sted i Norden, tilbyr utdannelse i treskjæring frem til svennebrev. Boni Wiik fra Skøyen som er faglig ansvarlig, forteller at de også har gjort ulike jobber for bydel Ullern.

– Vi har blant annet laget rorkuler til havseilere, mens vi det siste året har hatt ansvaret for ornamentikken til rekonstruksjon av Draken Harald Hårfagre i Haugesund, som er verdens største vikingskip, forteller Wiik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.