RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil sikre flere skatter

Riksarkivet er interessert i dokumenter som ligger på loftet ditt.

KRINGSJÅ: – Kontakt oss og la oss vurdere bevaringsverdien. Men vær forberedt på å høre at dette ikke er interessant, sier Øyvind Ødegaard i Riksarkivet.

Riksarkivet er interessert i å motta arkiver, men betaler ikke og forventer eiendomsrett. Det kan likevel gjøres unntak.

–De som gir materiale til oss kan bestemme bruken og adgangen til materialet i 100 år. Man kan få til gode klausuler som er tilpasset givers ønsker, sier Ødegaard.

Anonymisering

Mange er redde for å bli offentliggjort for å sitte på ulovlige dokumenter og vil ikke sverte familiens gode navn og rykte, men Riksarkivet har en løsning på dette.

– Vi kan anonymisere hele prosessen med overlevering slik at det ikke fremkommer hvor de stammer fra, sier Øyvind Ødegaard.

Så vidt han kjenner til er ingen dømt for å besittelse statlig skapt arkivmateriale, men det skjer regelmessig at dokumenter blir lagt ut for salg.

Sikkert og trygt

– For litt siden ble det lagt ut protokoller fra Høyesterett på finn.no som egentlig skulle vært destruert. I annonseteksten sto det en spesiell hilsen til Riksantikvaren: « Disse får dere ikke, men dere må gjerne by».

– De ble etter press fra statsadvokaten til slutt overlevert vederlagsfritt, slik at de kan bevares i Riksarkivet trygt og sikkert for all framtid, sier Ødegaard.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere