RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil sikre viktige kulturminner


Myrvold: Også husmannsplasser ble preget av sveitserstilen. Bygget er fra slutten av 1800-tallet. Arkivfoto: Byantikvaren
Myrvold: Også husmannsplasser ble preget av sveitserstilen. Bygget er fra slutten av 1800-tallet. Arkivfoto: Byantikvaren
Mange store gårder er vernet i Aker. Nå vil byantikvaren sikre at heller ikke husmannsplassene blir glemt.

Vårt distrikt: Vi har prioritert å se spesielt etter husmannsplasser nå, sa byantikvar Marte Boro da hun og byutviklingsbyråd Merete Agerbak-Jensen (H) presenterte forslaget til ny verneplan for Akergårdene. 31 privateeide anlegg i hele Oslo går fra ikke vern eller status som bevaringsverdig, til å bli spesialområde for bevaring, dersom byantikvaren og byråden får det som de vil. Mange av disse ligger i vårt distrikt (se liste). Det området som omkranset Oslo i gamle dager hadde navnet Aker, og svært mange av de store gårdene i området vernet på ulikt vis. Aker ble for øvrig innlemmet i Oslo kommune i 1948.

Tilfeldig vern

De små tunene som gårdenes leilendinger disponerte, har ikke i samme grad vært gjenstand for vern. Tilfeldigheter som lokale aksjoner og initiativer har mange ganger reddet flotte, ruvende gårdsbygninger. Men få har tenkt på at husmannsplassene også forteller en viktig historie om Oslos nære fortid.

Slik jeg ser det forteller gårdene en viktig historie om hvordan Oslo var, og hvordan folk levde for kort tid siden. Noen av de gamle bygningene har også en viktig funksjon i dag, som barnehager eller forsamlingshus, sier Merete Agerbak-Jensen (H).

Det er i forbindelse med oppfølgingen av bystyrets melding om kulturminnevern fra 2003, at verneplanen nå er lagt på bordet. 300 eiendommer er kartlagt og registrert, og man har også laget kart over gårder som nå er revet.

Oversikten er sikkert ikke komplett, og vi trenger hjelp fra publikum, sier byantikvar Marte Boro.

Helhet

Når byantikvaren nå går inn for å styrke vernet til flere gårder i Aker, er det lagt vekt på hele gårdsmiljøet der både kulturlandskap og beliggenhet er viktige momenter. Lokale historielag har samarbeidet med etaten under fremarbeidelsen av meldingen.

Mye lokalt

Fire lokale privateide husmannsplasser blir nå foreslått tatt inn på byantikvarens gule liste som spesialområde for bevaring etter plan og bygningsloven. Husmannsplassene Myrvold, som tilhørte Østensjø gård, og Lia, som lå under Gjersrud gård, er nye på byantikvarens liste. I tillegg kommer det vesle fiskebruket Grønsund på Nedre Bekkelaget og Østli Søndre, som var husmannsplass under Abildsø.

I tillegg foreslår antikvaren at åtte nye kommunalt eide gårdseiendommer havner på samme liste, og syv av disse ligger i vårt distrikt (se liste). Blant disse er husmannsplassene på Sagstua, Brenna, Sæterbråten.

Ikke fredet

Byantikvaren foreslår ikke å frede noen nye eiendommer etter kulturminneloven i verneplanen. Dette begrunnes med at en del gårder i Oslo alt er fredet. I tillegg driver riksantikvaren en gjennomgang av alle fredninger fra før 1978, da disse ofte er tynt begrunnet. I den anledning vil man se på omfanget av fredninger av gårdseiendommer, og eventuelt vurdere tilleggsfredninger. De 31 privateide anleggene som byantikvaren foreslår nytt vern for, kan ende opp med det sterkest mulige kommunale vernet. Det er ikke bare enkelt å være eier av et vernet hus, når det ofte påligger store restriksjoner på hva man kan gjøre med bygningene. I den anledning ser byantikvaren for seg at det opprettes en tilskuddsordning for private eiere av bevaringsverdige gårdsanlegg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere