*Nettavisen* Nyheter.

Vil smelte snø med sjøenergi

Sjefingeniør Terje Myrhaug i NCC Construction har utviklet et miljøvennlig smelte- og renseanlegg for snø.

OSLO: Anlegget legges i en lekter og skal kunne håndtere det meste av snøen i hovedstaden. Teknologien er basert på at energien i sjøvannet skal smelte snøen.

– Anlegget bruker ikke drivstoff, i så fall ville det ha gått med 2,5 tonn drivstoff per time, sier Terje Myrhaug og legger til:

– Den viktigste miljøbesparelsen vil nok likevel være reduksjon av CO2-utslipp. Deponiet vi har i dag ligger langt unna og medfører mye kjøring. Dette anlegget ville være nærmere problemenes tyngdepunkt - nemlig Oslo sentrum.

Renseanlegget

Sjefingeniøren forklarer i korte trekk hvordan anlegget fungerer:

– Lastebiler tømmer snø ned på en rist i lekteren. Denne tar unna handlevogner, sykler og andre større gjenstander, sier Myrhaug. Deretter tilføres snøen mengder med sjøvann, og drives til et kammer hvor det grovknuses. Massene føres så inn i et slushkammer og så til finknusing for å få ut sand, singel og annet.

– Massen føres deretter inn i det såkalte entalpikammeret, der hele prosessen med smelting skjer. Her blir snøen blandet kraftig sammen med vann, sier ingeniøren. Når alt er oppløst, går vannet inn i et filter som tar ut flytende gjenstander som kvister og papir. Deretter renses alt av frie og flytende oljer ut. Vannet går så inn i en partikkelutskiller, som tar ut partikler ned på et mikronivå. Sist sendes vannet gjennom et sandfilter som tar ut tungmetaller og andre giftstoffer. Den rensede og smeltede snøen kan så slippes i sjøen.

Stor kapasitet

Lekteren skal bygges i betong og vil være 50 ganger 25 meter stor. Anlegget skal kunne ta unna 500 kubikkmeter snø i timen. – Med normalt snøfall, som kommer puljevis, kan lekteren ta unna snøen i Oslo, sier Myrhaug. Renseanlegget er nesten ferdig utviklet, men noen detaljer gjenstår.

– Hvor stor kapasitet anlegget har avhenger noe av temperaturen i sjøen. Vi har hatt målere ute på tre aktuelle inntakssteder i hele vinter, så resultatene vil avgjøre om vi kan smelte mer eller mindre enn antatt, sier han og vil ikke slå fast når anlegget eventuelt kan stå ferdig.

– Vi kan snart begynne å bygge, men detaljer rundt plassering og så videre, kan ta noe tid, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.