*Nettavisen* Nyheter.

Vil stoppe Oslo Universitetssykehus

BER BYRÅDEN TA GREP: SVs gruppeleder i Oslo, Marianne Borgen, mener at byråd for helse og sosiale tjenester i Oslo, Øystein Søreide, bør stoppe.

BER BYRÅDEN TA GREP: SVs gruppeleder i Oslo, Marianne Borgen, mener at byråd for helse og sosiale tjenester i Oslo, Øystein Søreide, bør stoppe. Foto: (SV)

SVs gruppeleder i Oslo mener at sykehusets anbudskonkurranse går utover rusmisbrukere.

OSLO: Før helgen skrev Nettavisen at Oslo Universitetssykehus har lagt distribusjonen av LAR-medikamenter i Oslo ut på anbud.

Dette er legemidler som tidligere rusmisbrukere benytter for å behandle sin rusavhengighet. I dag henter de medisinene sine på apoteket. Nå åpner Oslo Universitetssykehus for å praksisen.

- Jeg mener at byråden bør stoppe anbudsprosessen. Her kan man gjøre det vanskeligere for en gruppe som allerede har store helseutfordringer. Det er helt uakseptabelt, sier SVs gruppeleder i Oslo, Marianne Borgen, til Nettavisen.

Vil ha kontroll med kostnadene
Utleveringen av LAR-legemidler som metadon og subutex, er underlagt streng kontroll og krever en ekstra oppfølging av de som leverer ut legemidlene. Derfor tar apotekene gebyrer for utleveringen.

I flere år har Oslo Universitetssykehus forsøkt å få kontroll med gebyrene som sykehuset mener har kommet ut av kontroll.

I 2013 var det totale LAR-budsjettet på 47,5 millioner kroner. 32 prosent, eller 15,25 millioner, dekket gebyrer til apotekene.

Les også: Tar ekstrabetalt for å hjelpe rusmisbruker Kenneth

Sykehuset har forsøkt å forhandle om gebyrer med apotekene. Allerede i 2006 satte Helse- og omsorgsdepartementet ned et utvalg som konkluderte med at statlige satser burde innføres. Likevel har ingenting skjedd.

Les også: Gir departementet skylda for millioner i uregulerte gebyrer

Frykter opphopning av brukere
Nå har Oslo universitetssykehus altså lagt utleveringen av legemidlene ut på anbud i håp om at dette skal gi dem kontroll med gebyrkostnadene. Det vil SVs gruppeleder ha en stopp på. Hun frykter at en anbudskonkurranse vil resultere i færre utleveringssteder.

- I verste fall får vi noen få utleveringssteder og dermed en opphopning av brukere på noen steder i byen. Det er uheldig både for brukerne og for Oslo by, sier Borgen.

Spørsmål til byråden
Hun har derfor sendt følgende spørsmål til byråd for helse og sosiale tjenester i Oslo, Øystein Søreide (H):

1. Hva vil byråden gjøre for at Oslos LAR brukere sikres god tilgang på sine medisiner?

2. Vil byråden snarlig ta kontakt med Oslo universitetssykehus, for å få stoppet denne anbudsprosessen, eller for å påvirke det endelige resultatet?

3. Vil byråden ta initiativ overfor departementet for å få utarbeidet faste satser for distribusjon og utlevering av disse medisinene, slik at pasientene får et likeverdig tilbud uavhengig av bosted?


Over nyttår
Da Nettavisen omtalte gebyrproblemene våren 2014, sa leder Kari Kjønaas Kjos (Frp) i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget at gebyrene var en naturlig del av opptrappingsplanen for rusfeltet.

- Regjeringen jobber med en ny opptrappingsplan for rusfeltet, som kommer neste år. LAR vil ha en stor plass i opptrappingsplanen, og det du spør om er en av sidene ved LAR som vil bli vurdert, sier Kjos i dag.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.