*Nettavisen* Nyheter.

Vil stoppe volden med lokale tiltak

Flere tilbud for unge i bydelene lanseres som løsning på voldsproblematikken i sentrum. Det ble klart på en åpen høring i Rådhuset onsdag.

Oslo: Det er en veldig stor fritidspendling inn til Oslo sentrum. Det betyr ikke at folk flest er mer voldelige, men det blir en stor konsentrasjon på ett sted, sa professor i kriminologi, Hedda Giertsen, da helse- og sosialkomiteen (HSK) arrangerte åpen høring om voldssituasjonen i Oslo onsdag. Høringen var et resultat av at både kommunen, politiet og utelivsbransjen selv ønsker å gå sammen for å bekjempe volden i Oslos gater.
Under høringen kom det fram at politiet nå ønsker å se nærmere på voldssituasjonen ute i bydelene. Høringen skulle i utgangspunktet se på voldssituasjonen i Oslo sentrum i forbindelse med skjenkesteder og alkoholkonsum. Ifølge politiet er det beviselig en sammenheng mellom voldsbruk og alkoholkonsum i sentrum, men flere av komiteens medlemmer ønsket å vite hvordan situasjonen er ute i bydelene.
Er det slik at det er vold der det er skjenkesteder, eller er det mer komplekst enn det, ville komitémedlem Trond Jensrud (Ap) vite.
Vi ser at der det er høy konsentrasjon av skjenkesteder i sentrum, er det også vold, slik at det kan være en forbindelse. Men vi har ikke tall på dette for bydelene. Nå i 2007 skal vi ha en undersøkelse hvor dette er noe av det vi vil se nærmere på, sa visepolitimester Hans Halvorsen.
På høringen kom det imidlertid fram at bydelene utenfor sentrum kommer bedre ut på statistikken over voldssituasjoner. Trolig skyldes dette at yngre mennesker reiser inn til sentrum i helgene.
Mange bruker medieoppslagene om vold i sentrum som en slags "city-guide". Det blir en beretning om varsling av bråk, sa Hedda Giertsen, som etterlyste lokale arrangementer ute i bydelene, som en mulig løsning. Hun fikk støtte av byråden for næring og kultur, Anette Wiig Bryn (FrP).
Mye vil løse seg ved å få de yngste ut av sentrum, sa hun og ba foreldrene om å ta ansvar.
Foreldre må ta ansvar. Det er ikke sånn at 16-åringer har krav på å være i sentrum på kvelds- og nattetid, selv om skolen arrangerer skoleball på et utested. Det er mye foreldre kan gjøre ved å nekte barna å dra eller ha innetider, hente barna eller være våkne når de kommer hjem, sa hun.
Også Uteseksjonen støttet oppfordringen om å holde de yngste utenfor sentrum nattestid.
Vi må ha flere tilbud til unge i bydelene, sa leder for Uteseksjonen Astrid Pettersen.
Byrådet har nå nedsatt en gruppe i samarbeid med politiet og utelivsbransjen for å finne løsninger til voldsproblematikken i sentrum. Bydelstiltak er en av løsningene de skal se nærmere på.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.