RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vigdis Grasto (i midten) i Furuset Allidrett og tidligere leder i diabetesverkstedet, Kirsti Bjerkan er glad for at Jan Bøhler og regjeringen har bevilget penger til helseforebyggende tiltak i Groruddalen.
Vigdis Grasto (i midten) i Furuset Allidrett og tidligere leder i diabetesverkstedet, Kirsti Bjerkan er glad for at Jan Bøhler og regjeringen har bevilget penger til helseforebyggende tiltak i Groruddalen.

Vil styrke helsen

Med regjeringens øremerkede midler til forebyggende helse, er det godt håp om at diabetesverkstedet ved Aker sykehus kan åpnes igjen.

Furuset: Det forebyggende tiltaket for folk med risiko for diabetes ble lagt ned i 2005. Ifølge Jan Bøhler, nestleder i helse- og sosialkomiteen, inndro byrådet støtten.

Nå har regjeringen øremerket 17,7 millioner. En del av midlene går til Groruddalen som har høy forekomst av livsstilssykdommer. Satsningen kommer etter trykk fra Jan Bøhler.

5 millioner er satt av til diabetesverkstedene som ble styrt av Aker sykehus. Jeg besøkte Romsås og Furuset, og det var veldig gode tilbud, sier helsepolitikeren og lederen av Oslo Arbeiderparti.

Hilser velkommen

Vigdis Grasto og Kirsti Bergan vet at diabetesverkstedet virker. På det meste var 100 mennesker med på Furuset.

Jeg hadde ikke diabetes men var i faresonen. Etter at pengene forsvant, drev vi treningstilbudet videre i Furuset Allidrett. Det er mulig jeg hadde fått diabetes uten dette tilbudet, sier Grasto fra Furuset.

En undersøkelse viste gode resultater. Noe ble gjort riktig. Diabetes type 2 kan forebygges. Risikofaktorene er høyt blodtrykk, blodsukker, stor midje og arvelighet, sier tidligere leder av verkstedet Kirst Bjerkan i Norges Diabetesforbund.

Alvorlig og dyr sykdom

Bøhler er skremt av hvor mange som er i faresonen for diabetes, eller som har sykdommen. Den tapper helsevesenet for store ressurser.

Tallene viser at 28 prosent av minoritetskvinnene på Romsås og Stovner har diabetes. Nå må vi nå ut til disse gruppene. Vi ønsker å bygge dette ut i landet også, sier Bøhler.

Genistreken med verkstedet er den gode faglige oppfølgingen av helsepersonell, samt at flere jobber mot felles mål.

Det er ikke så greit for en over femti år å trene på et helsestudio. Her får man råd om bedre kost og trening, sier Grasto.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere