*Nettavisen* Nyheter.

Vil styrke samhandlingen

Tom Berg ved Skullerud Sport Senter gir helseminister Bjarne Håkon Hanssen en innføring i treningsopplegget for hjerte- og lungesyke mens Arne Aslaksrud trener i forgrunnen.

De tynne stakene som sitter i godstolen hele dagen lever mer usunt enn meg som er for tung og trener, sa helseminister Bjarne Håkon Hanssen da han besøkte Skullerud Sport Senter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Helseministeren klarte så vidt å holde balansen.

Klikk på bildet for å forstørre.

F.v. Arne Strandberg og Arne Askalsrud har begge fått et nytt liv etter at de begynte å trene jevnlig.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Du kjenner denne, sa Bjarne Håkon Hanssen etter å ha testet fronttrekkmaskinen.

SKULLERUD: Det var lagt opp til en helsedag med mange spennende foredrag da Skullerud Sport Senter arrangerte Åpent Hus på tirsdag.

Sportsenteret driver blant annet med rehabilitering, og har et spesialsydd treningsprogram for personer som har nedsatt lungekapasitet, hjerteproblematikk og diabetes 2.

Moro på trening

Arne Strandberg lider av alvorlig lungesykdom og har trent på senteret i ett år.

Hadde jeg ikke vært her, hadde jeg vært et helt annet sted hvor det er mindre trivelig. Jeg kom inn her på krykker, så treningen har hjulpet med fantastisk, sier han.

Arne Aslaksrud slutter seg til rosen. Senteret sparer samfunnet for store beølp. Dette opplegget har hjulpet meg veldig mye, sier Aslaksrud, som har Kols.

Arne 1 og Arne 2, som de liker å kalle seg, er enige om at det sosiale aspektet på senteret gjør det moro å gå på trening.

Frykter fremtiden

Vi jobber psykosomatisk, fysisk og sosialt, sier Tom Berg, som er primus motor bak prosjektet.

Nå frykter han dårligere kår for sentre som driver med rehabilitering.

Alle kan trene. Vi har et opplegg med ti apparater som trener hver muskelgruppe uten å bruke mye oksygen. På 50 minutter får personer med Kols og cystisk fibrose trent hele kroppen. Trening senker liggetiden på sykehus for personer med hjerte- og lungeproblemer, og sparer samfunnet for millioner, sier Berg.

Bjarne Håkon Hanssen kunne verken bekrefte eller avkrefte om det vil bli innført moms for alle trenings- og helsesentre.

Jeg vet ikke. Dette ligger i finansdepartementet, sa helseministeren, som lovte å sjekke opp saken.

- Overgangen svikter

Hanssen innrømmet også svakheter i det norske helsesystemet.

Helsenorge er på ingen måte perfekt, men det er veldig mye bra. Det er overgangen fra ferdig behandling på sykehus til kommunen som svikter. Rehabiliteringen er ikke avtalt for mange nok. Forebygging er vi også for dårlige på, og dermed brukes det alt for mye penger på reparasjon.

Derfor er det to ting jeg vil forandre som helseminister. Jeg vil styrke samhandlingen mellom sykehus og kommune, og jeg vil styrke det forebyggende helsearbeidet sa Hanssen, som syntes opplegget på Skullerud senter virket veldig bra.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.