Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ta ut 450 000 m³ fjell

BEKKELAGET RENSEANLEGG: Renseanlegget ved Mosseveien tar imot og behandler avløpsvann fra Oslo sør og øst.
BEKKELAGET RENSEANLEGG: Renseanlegget ved Mosseveien tar imot og behandler avløpsvann fra Oslo sør og øst. Foto: Foto: Øystein Dahl Johansen
Det foreligger planer for å doble kapasiteten til Bekkelaget renseanlegg.

FREMTIDIG SITUASJON: Skisse over renseanlegget etter utvidelse. Vann- og avløpsetaten ønsker å utvide anlegget 200–300 meter sørover inn i fjellet langs E18.

DAGENS SITUASJON: Slik ser renseanlegget ut i dag. Nå ønsker Vann- og avløpsetaten å utvide til dobbel kapasitet.

BEKKELAGET: Nå varsles oppstart av planarbeid for Bekkelaget renseanlegg. Hensikten med planarbeidet er å legge til rette for en utvidelse av eksisterende renseanlegg.

Nest størst i Norge

Bekkelaget renseanlegg er Norges nest største renseanlegg. Det første avløpsanlegget på Bekkelaget ble bygget i 1963, og ble senere utvidet og ombygd flere ganger. I 2001 ble et nytt og moderne anlegg bygget. Dette anlegget ligger i fjellhaller inne i Ekebergåsen ved avkjøring til Malmøya på Mosseveien.

Bekkelaget renseanlegg tar imot og behandler avløpsvann fra Oslos østlige og sørlige bydeler og fra deler av Oppegård og Nittedal. Mengden avløp som behandles tilsvarer avløp fra cirka 280.000 personer.

Det nye renseanlegget har både mekanisk, kjemisk og biologisk rensing og filtrerer avløpsvannet før det slippes ut på 50 meters dyp i Oslofjorden.

Anlegget produserer også miljøvennlig biogass som brukes til drivstoff til bil, buss og lastebiler.

LES OGSÅ: Naturkraft fra Bekkelaget

Vil utvide

Utvidelsen av renseanlegget innebærer å utvide anlegget med 200–300 meter sørover langs E18 (se kart). Hele planområdet er under bakken.

– Dette er fortsatt et forprosjekt, vi skal ha informasjonsmøte med bydelen snart. Men vi håper å komme i gang med arbeidet i 2013, sier Ole Jakob Johansen i Vann- og avløpsetaten. Målet er at arbeidet skal ferdigstilles i 2017.

Johansen forteller at prosjektet betyr å ta ut en betydelig mengde fjell.

– Vi regner med å ta ut 450 000 kubikkmeter fjell. Renseanlegget vil bli utvidet med en kapasitet på cirka 200.000 personer, sier Johansen. Dette innebærer en dobling i renseanleggets kapasitet, og anlegget vil da kunne ta imot avløpsvann fra 490.000 personer.

– Det er et veldig stort prosjekt, vi regner med 22 måneder med uttak av fjell, sier Johansen og presiserer at dette er et forprosjekt som skal inn til en ekstern vurdering.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!