*Nettavisen* Nyheter.

Vil utsette alkoholdebut

De ti elevene som ble valgt ut til å være gruppeledere, synes prosjektet er spennende og viktig. Foran fra venstre: Martin Nguyen, Klara Marie Glosi, Eline Folkeson, Madeleine Holter. Bak fra venstre: Sarah Paskell, Solveig Gjerdåsen, Thomas De Fanteray, Leon Berner, Simon Husstad og Embla Simonsen. Foto: FOTO: Kristine Sletten

– Vi vet at rus er farligere for mindreårige, sier Uranienborg-elev Eline Folkeson, som sammen med medelever er med på prosjektet Unge & rus.

Klikk på bildet for å forstørre.

Yasir Islam synes prosjektet er et viktig tiltak. Foto: FOTO: Kristine Sletten

Klikk på bildet for å forstørre.

Elevene jobbet med ulike kreative løsninger på prosjektet. Foto: FOTO: Kristine Sletten

MAJORSTUEN: Onsdag samlet ti elever fra Uranienborg skole seg på Café Condio for å starte prosjektet Unge & rus. Målet er å informere elevene om farene ved rus i ung alder.

Programmet Unge & rus er utviklet av Sosial- og Helsedirektoratet. Det har blitt valgt ut ti elever fra 8. trinn som skal være gruppeledere for prosjektet.

– Vi har aldri jobbet med prosjektet her på Condio før, men vi tenkte det var en god ide, ettersom kafeen er et sted for unge i denne alderen, sier Bernt Bjune, sosial pedagogisk rådgiver ved Uranienborg skole.

Hver gruppeleder skal samarbeide med fire andre fra trinnet, før de presenterer oppgaven for foreldrene. Programmet vil engasjere både elever, foresatte og lærere i rusproblematikken.

– Elevene har fått ulike oppgaver å jobbe med som de først skal utvikle på egenhånd. Deretter presenterer de oppgaven for de andre elevene i klassen og lager enten statistikker, rollespill eller undersøkelser, sier Bjune.

LES OGSÅ: OSLO VEST SLITER MED SKJULT RUSMISBRUK

Viktig formål

Hovedmålet med Unge & rus er for elevene å utvikle kunnskap om bruk av alkohol, styrke holdningene mot bruk av alkohol, øke ferdighetene til å si nei til rus og utsette alkoholdebut.

– Vi vil bevisstgjøre og utsette alkoholdebuten blant de unge. Vi vil at de skal finne ut mer om dette på egenhånd, og forstå konsekvensene av tidlig bruk av rusmidler, fortsetter Bjune.

Undervisningsprogrammet er forventet å ta cirka ti timer totalt.

Tar egne valg

Elevene som ble valgt ut til å være gruppeledere, har som hovedoppgave å utvikle og organisere en oppgave for de andre elevene på trinnet.

– De som er her nå planlegger hvordan de skal legge frem oppgaven for de andre elevene. De finner ulike kreative metoder for å gjennomføre det, sier Bjune.

Han mener prosjektet er viktig fordi elevene nå er voksne nok til å ta egne valg.

– Vi vet at det er mange som begynner med rus i veldig ung alder, og vi vil at dette prosjektet skal bidra til å informere og utsette debuten så langt det lar seg gjøre, forteller Bjune.


LES OGSÅ: TO AV TRE SKOLEELEVER PÅ FYLLA

Kreativ undervisning

Elevene som er valgt ut til å lede gruppene synes prosjektet er både spennende og nyttig.

– Vi vet at rus er farligere for mindreårige, og det er viktig å lære om hvilke konsekvenser for store mengder kan ha, sier Eline Folkeson.

Hun og venninnen Madeleine Holter synes det er bra at de får gjøre oppgaven på egenhånd.

– Det er veldig morsomt å jobbe med dette. Det er jo en helt annen type undervisning enn hva vi er vant til. Vi synes det er gøy å gjøre alt på egenhånd, og så må vi jo være kreative, sier jentene.

Bør tenke seg om

Jentene har valgt å lage en anonym undersøkelse om bruk av alkohol for elever fra 8. til 10. trinn.

– Det er et viktig prosjekt vi jobber med, og vi håper at dette får folk til å tenke seg godt om før man begynner med rusmidler, sier Folkeson.

Jentene er glade for at de ble valgt ut som gruppeledere.

– Jeg føler egentlig at det var litt tilfeldig at akkurat vi ble valgt ut. Men det er jo viktig å kunne snakke godt for seg og organisere en gruppe. Det synes vi er veldig moro, sier Holter.

Viktig prosjekt

Leder for Café Condio, Yasir Islam, synes det er flott at elevene jobber med Unge & rus.

– Det er et utrolig viktig prosjekt, vi har også rusproblematikk på vår agenda her. Det er viktig å ta det med ut av skolen og til fritidsarenaen, sier han.

Fritidsklubben vil lære unge om konsekvensene og problematikken rundt rus i ung alder. Yasir Islam synes derfor det var gøy å høre at skolen ville jobbe med dette prosjektet på kafeen.

– Jeg synes det er helt ypperlig av skolen å lære elevene om rusproblematikken i den alderen de nå er i. Det er i tillegg en fin link mellom skolen og senteret, og jeg håper de vil spre dette videre, avslutter Condio-lederen.

LES OGSÅ: NYE CONDIO ÅPNER FREDAG

YASIR ISLAM OG CAFE CONDIO ER NOMINERT TIL ÅRETS NAVN 2013

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.