RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil utvide Botanisk hage


Modellen av til det som kan bli et nytt praktbygg er laget av Stein Halvorsen AS.
Modellen av til det som kan bli et nytt praktbygg er laget av Stein Halvorsen AS. Foto: Foto: Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo
«Diskusjonen rundt Munch-museet vil fortsette. Tøyen skal utvikles til en vital og attraktiv bydel, med eller uten Munch-museet. Og vi skal gi vårt bidrag.»

Tøyen: Utsagnet er hentet fra en kronikk av Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo og Arne Bjørlykke, direktør ved Naturhistorisk museum på Tøyen.

I kronikken forteller de om store planer om utvidelse av Botanisk hage, som først og fremst innebærer bygging av et nytt veksthus med fem klimasoner: Fra tropisk regnskog til arktisk sone.

Intim hage

I planene ønsker de at en hovedsti skal knytte sonene sammen, og at uteområdet skal bli en intim hage med vannspeil, vakre vekster, større trær og samlingsplasser for grupper.

Nå håper Ottersen og Bjørlykke at regjeringen vil forstå verdien av dette, slik at prosjektet kommer med på statsbudsjettet for 2012.

Skjer det, vil det første spadestikket kunne gjøres allerede til høsten.

– Dette blir et praktbygg som vil være meget synlig i landskapet, i solrike sommerdager som i mørke vinterkvelder, skriver de i kronikken.

Fornyelsen vil også bidra til å åpne Botanisk hage mot vest, mot Ola Narr og Tøyenbadet.

Fornying

Også de faste utstillingene i Geologisk og Zoologisk museum skal fornyes, ønsker Ottersen og Bjørlykke.

Utstillingene er nemlig ikke er endret siden 1970-tallet.

Planleggingen er i gang og utgangspunktet er at synet på naturen har forandret seg på disse årene; at det er nødvendig med en mer helhetlig naturforståelse.

– Planene bygger på erfaringer fra museene i Berlin og Helsingfors som tredoblet publikumstallene etter fornying og modernisering, skriver duoen i kronikken.

Første rektor

Videre er det ønske om et tverrbygg mellom de to museene, et bygg som skal romme sterkt påkrevd plass til samlingene og publikumsarealer.

Inspirert av Darwinsenteret i London vil de at bygget skal hete Brøggersenteret, etter Universitetets første rektor.

Her skal blant annet publikum få muligheten til å «se bak kulissene gjennom glassvegger og få en titt over forskernes skuldre når fossiler møysommelig prepareres og studeres.»

Vitensenter

Dersom Munch-museet flytter til Bjørvika, vil det bli en unik mulighet til å bygge et naturvitenskapelig vitensenter rettet inn mot skolen, mener Ottersen og Bjørlykke, og legger til at skoletjenesten ved Naturhistorisk museum (NHM) i 2010 ga 364 dobbelttimer med undervisning til skoleklasser.

– Dette tilbudet kan mangedobles i nye undervisningslokaler.

Arne Bjørlykke, dette er store og spennende planer. Men er dere avhengig av at Munch-museet flytter for å kunne realisere et vitensenter, eller er det andre muligheter?

– Nei, for så vidt er vi ikke avhengig av det. Munch-museet kan bli der det er. Vi har andre muligheter, for eksempel i forbindelse med Brøggersenteret, sier direktøren ved Naturhistorisk museum på Tøyen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere