Vil utvide og spille mer dukketeater

Ap-politiker Jørgen Foss (i midten) håper Trikkestallen på Torshov kan bli et nasjonalt kraftsenter for figurativt teater. Inspektør John Ellefsen og rekvisitør Nina Jacobsen synes det er en glitrende idé.

Ap-politiker Jørgen Foss (i midten) håper Trikkestallen på Torshov kan bli et nasjonalt kraftsenter for figurativt teater. Inspektør John Ellefsen og rekvisitør Nina Jacobsen synes det er en glitrende idé.

Trikkestallen på Torshov kan bli et nasjonalt kraftsenter for figurativt teater.

TORSHOV: Oslo Nye Teater deler i dag lokaler med bydel Sagene. De ønsker å ta i bruk hele stallen for å gjøre den om til et kompetansesenter for figurteater i samarbeid med Riksteateret. I så fall må bydel Sagene finne andre lokaler. Aps Jørgen Foss mener bydelen trenger lokalet mindre enn dukketeateret. Han ser store muligheter.

– Idag er Trikkestallen litt bortgjemt og skyggelagt. De spiller kun én forestilling per dag på dagtid. Hvis de får ta i bruk hele lokalet, kan dette bli et kraftsenter for figurativt teater, sier Foss.

Samarbeid lokalt

Han presiserer at ingen skal kastes ut av lokalene.

– Det er ikke snakk om å kaste ut noen. Ung Media og Apo-skolen skal ikke ut av bygget, bekrefter Foss.

Han ser for seg et samspill med lokale aktører i bydelen.

– Ung Media kan være en aktør i dette. Strøm-Larsen kan selge pølser til ungene. Vi kan få teateret mer ut til befolkningen. Det vil være en berikelse for bydelen.

Teater-samarbeid

Alt i dag samarbeider Riksteateret og Oslo Nye Teater om figurteater (dukketeater). De to har søkt Kulturdepartementet om midler til å realisere ideen. De ønsker å skape et figurteatermiljø på Torshov for bedre ressursutnyttelse. Ikke minst ønsker man at miljøet fornyes, siden det idag er preget av dyktige fagfolk som har arbeidet lenge på dette feltet.

– Både vi og skuespillerne ønsker oss dette veldig. Det trengs opplæring av nye, bekrefter inspektør John Ellefsen.

Snekker Andersen

Siden Oslo Nye etablerte seg i Trikkestallen, er 1036 forestillinger innen dukketeater blitt spilt. Snekker Andersen er blant stykkene som alltid er smekk fulle og trekker folk. Jørgen Foss tror scenen har et enda større potensial.

– Teateret har jo vært litt for fiffen. Vi bør gjøre det mer dagligdags. Dukketeater er en fin innfallsvinkel. Det kan rettes inn som et tiltak mot barnefattigdom, som et eksempel. Dette er jo Nordens beste dukketeaterscene, skryter Foss.

Hva med bydelen? Hvor skal de gjøre av seg?

– Vi må se på alternativer. Jeg tror teaterer kan gi mer tilbake til bydelen enn det vi klarer. Idag er det en ugunstig avtale for begge parter. De må rigge opp og ned hele tiden. Kan vi få mer teater i huset, blir det en berikelse for bydelen, sier Foss.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.