RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil verne lokalskogen på Romsås


JA TIL ROMSÅS: Heidi Trøen (fra venstre), Hans-Petter Ødegaard, Fredrik Arentz og Miljøpartiet de Grønnes bystyrerepresentant Harald A. Nissen på befaring på Romsås forrige uke. FOTO: PRIVAT
JA TIL ROMSÅS: Heidi Trøen (fra venstre), Hans-Petter Ødegaard, Fredrik Arentz og Miljøpartiet de Grønnes bystyrerepresentant Harald A. Nissen på befaring på Romsås forrige uke. FOTO: PRIVAT
I kommunedelplanen foreslås blokkbebyggelse i skogen på Ravnkollen. Romsåsbeboere er bekymret.

GRORUDDALEN: Etter rykter om utvikling og bygging av nye blokker i skogområdet på Ravnkollen på Romsås, roper romsåsbeboere varsko og varsler kamp om lokalskogen.

De sier nei til utbygging innenfor markagrensa, nei til utbygging av 100 meterskogen mellom senteret og Svarttjern, nei til fortetting og ødeleggelse av bomiljø og nei til økt trafikk og dårligere luftkvalitet.

Underskriftskampanjen ble startet for å stoppe all utbygging innenfor markagrensa på Romsås.

– Vi ønsker ikke at det skal bygges boliger i Romsås' beste skogsområder, lyder oppfordringene fra beboeraksjonen og Facebook-gruppa Bevar skogen på Romsås, som har 366 underskrifter.

– Dette er områder som blir høyt verdsatt av beboerne og brukes til rekreasjon og turgåing av et bredt lag i befolkningen her, sier Heidi Trøen, en av beboerne som kjemper for å bevare skogen.

Hun har bodd i Ravnkollen borettslag på Romsås i 42 år, etter at hun flyttet hit med familien som 8-åring da blokkene sto nybygde, i 1971.

LES OGSÅ: Nå skal Romsås bli hot

Hun har trivdes i alle sine år på kollen, høyt og luftig med frisk luft og skogen som nærmeste nabo:

– Vi bor her på grunn av skogen. Mange ønsker å oppdra barna sine i friluft. Her plukker vi blåbær rett bak blokka, sier hun.
Hun synes Romsås har et ufortjent dårlig rykte.

Mange flytter

På spørsmål om hva hun synes om Statistisk sentralbyrås varsling om "hvit flukt" fra Groruddalen, der etnisk norske flytter vekk fra dalen, kjenner hun seg imidlertid igjen.

– Jeg tror at påstanden er riktig. Jeg kjenner veldig mange fra Groruddalen som har flyttet av forskjellige årsaker. Mange har barn som språklig sett er i mindretall i skolen. Det skjønner jeg at kan være vanskelig.

– Du har bodd her i 42 år. Hva synes du om den kulturendringene som har funnet sted på Romsås?

– Mange forskjellige kulturer er kommet til, mennesker med andre tradisjoner, Det blir kanskje mye ukjent for folk, sier Trøen.

Mangfoldig

Det er 99 nasjoner som bor på Romsås.

– Det trives jeg godt med, sier hunde- og friluftsmennesket Trøen, og fortsetter:

– Romsås er som en landsby, med skog på alle kanter.

– Det virker som dere er over middels opptatte av boområdet deres?

– Ja, vi er veldig mange som er villige til å kjempe for boområdet vårt. Og skogen er for folk som er glade i friluft, og de fleste er det. Du møter masse innvandrerfamilier ute. Veldig mange av dem bruker skogen, vi har også støtte av veldig mange ikke etnisk norske i kampen for Romsås, sier hun.

LES OGSÅ: Fabian Stang: Drømmen om Romsås

– Folk går seg en tur til Steinbruvann - her er det mennesker fra hele verden, De går rett over veien, og de er ute med barna sine, etterhvert som de blir større går de lenger.

Underskriftskampanje

Trøen var med aksjonsgruppa fra repsentanter fra Miljøpartiet de Grønne på befaring fredag forrige uke.

Partiet etablerte på senvinteren et eget lokallag i Groruddalen, og mener folk som allerede bor her må få være med å bestemme hvordan områdene best skal brukes.

LES OGSÅ: Miljøpartiet de grønne starter opp lokallag i Groruddalen

Beboerne har manet til kamp mot utbyggingsplanene, og har til nå samlet 251 støttespillere i Facebook-gruppa "Bevar skogen på Romsås og vern markagrensa på Ravnkollen", og har fått 341 underskrifter på en online underskriftskampanje.

Beboerne kjenner seg ikke igjen i argumentene som har blitt brukt for å bygge ut i områdene, og mener at både skole, barnehager og beboere bruker området flittig. Ravnkollen er et av Groruddalens beste utkikkspunkt, med bålplass og utsikt nedover hele dalen til Oslofjorden.

Ikke vernet

Området Ravnkollen har tidligere vært regulert for boligformål, men ligger i dag innenfor markagrensa og er derfor vernet. Området mellom blokkene på Romsås ligger utenfor marka, og er derfor mer utsatt.

LES OGSÅ: Oslo-rapper hyller Oslo

– Slike nære naturområder har høy verdi for befolkningen og er viktige å bevare, sier Harald Nissen, bystyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne (MDG).

– Vi må nå få frem fakta i denne saken og ta en åpen diskusjon mellom partene.

Nissen mener at områdene innenfor Markagrensa ikke kan røres, og åpner for å se på en løsning for bedre vern av skogområdene mellom blokkene på Romsås.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere