RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil verne sine døtre


Tar avstand: Fra venstre: Zainab Hashi, Faisa Adan Farhia A-Ali og Sabah Egeh tar sterk avtand fra omskjæring. Foran:Khadija Ali.
Tar avstand: Fra venstre: Zainab Hashi, Faisa Adan Farhia A-Ali og Sabah Egeh tar sterk avtand fra omskjæring. Foran:Khadija Ali.
Fremstående kvinner i det somaliske miljøet tar sterk avstand fra omskjæring. Nå håper de media lar dem få være i fred.

Bjørndal: Jeg har selv blitt omskåret og vet hvor vondt det er. Jeg kunne aldri tenke meg å utsette datteren min for det samme, sier Faisa Adan.

Hun var sterkt imot omskjæring lenge før hun kom til Norge.

Jeg ser det hele tiden omtalt i media. Hver gang bringer det tilbake masse vonde minner. Det er vanskelig å se på, fortsetter hun.

Det er som å ha et sår som akkurat har begynt å gro. Idet såret leges, kommer det noen som stikker en kniv i det og åpner såret igjen. Kan ikke mediene la oss være i fred? sier Farhia A-Ali.

Tar avstand

De somaliske kvinnene forteller at den brede mediedekningen den siste tiden har vært svært belastende.

Innslaget på NRK for litt siden var veldig sterkt, jeg orker ikke se på sånne ting, forteller A-Ali.

Hun føler at somaliere har blitt stigmatisert som en gruppe der alle er for omskjæring.

Alle somaliere jeg kjenner her i Norge tar sterk avstand fra omskjæring. Det gjør de også i Somalia der man har jobbet med holdningskampanjer mot omskjæring helt siden 70-tallet. Det er viktig å understreke at det ikke har noe med religion å gjøre. Det er en gammel tradisjon, men ikke en god tradisjon. Vi vet hvor mye smerte det forårsaker. Døtrene våre skal aldri utsettes for dette, fortsetter hun.

Skaper frykt

Barna våre hadde ikke hørt om omskjæring før det kom opp i mediebildet. Mange har blitt skremt. Det har skapt mye usikkerhet og frykt innad i familier, forteller Sabah Egeh.

Kvinnene forteller om barn som har blitt redde for å reise på ferie med foreldrene fordi de lurer på om de skal bli omskåret.

Er det ikke viktig at mediene fokuserer på et så alvorlig tema, og avslører kjønnslemlesting?

Det viktigste er at vi selv tar ansvar og at vi samlet tar avstand fra omskjæring. Sammen med norsk helsepersonell kan vi hjelpe hverandre i kampen mot kjønnslemlesting. Mediene bidrar bare til å spre frykt og rippe opp i vonde minner, sier Adan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere