RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil vite mer om akerskolene


Gamle Klemetsrud skole: Her startet det skole for 138 år siden. Nå er huset nesten klart til å bli tatt i bruk på ny, nå til forsamlingslokale for lokale foreninger og lag. Arkivfoto: Arne Vidar Jenssen
Gamle Klemetsrud skole: Her startet det skole for 138 år siden. Nå er huset nesten klart til å bli tatt i bruk på ny, nå til forsamlingslokale for lokale foreninger og lag. Arkivfoto: Arne Vidar Jenssen
Norsk institutt for kulturminneforskning samler infor- masjon om gamle skolehus i Aker. Sitter du på verdifull informasjon eller bilder er det på tide å gjøre noe med dette nå.

Vårt distrikt: På Klemetsrud er det gamle skolehuset blitt nytt samfunnshus, og det ærverdige Bernhus på Bekkelaget skole huser skolefritidsordningen. Men ikke alle gamle skolebygg er i bruk den dag i dag.

Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) driver for tiden registrering av de såkalte landsskolene i hele Norge. Alt for 270 år siden kom den første loven for bygdeskolene, og nitti år senere ble det bestemt at det skulle bygges skole ved alle kirker og ved alle større verk. Så kom fastskoleloven i 1860, og først da ble det skikkelig fart på skolebyggingen. I denne omgang ønsker kulturminneforskerne informasjon om akerskoler som er bygget før 1948, og disse er det en rekke av I vårt distrikt. NIKU har opprettet et eget nettsted om skolebygg (www.skolehuset.net), og har bedt historielag og personer de vet er svært historisk interesserte om hjelp.

Vi er interessert i informasjon om alle gamle skolebygg, også de som er brent ned eller revet, sier Leif Mydland i NIKU.

Parallelt med at skolehushistorien blir kartlagt skal det gjennomføres et større forskningsprosjekt i NIKUs regi. Her skal man se på skolehusenes lokale verdi og betydning, og se på hvilken funksjon skolene har som kulturminner i lokalsamfunnet. Det skal kort og godt undersøkes hvordan denne delen av vår kulturarv blir forvaltet

Koordinering

Det er Groruddalen historielag som har påtatt seg koordineringsansvaret for historielagenes arbeid i Oslo med å få registrert de gamle akerskolene. I vårt distrikt er foreløpig bare Bernhus registrert. Denne skolen, som først gikk under navnet Ekebergfjerdingens skole, ble tatt i bruk i 1859. De andre små skolene på Abildsø, Hauketo og Klemetsrud er foreløpig ikke nevnt registrert ennnå.

Skolen på Hauketo ble bygget i 1861 til 62 og tatt i bruk året etter. Alt i 1891 ble den lagt ned på grunn av kretsreguleringer, forteller Oslo byleksikon. Skolen brant og ble siden revet på slutten av 1990-tallet. På Abildsø startet det skole i 1859 og dette opprinnelige bygget brant ned i 1913. Men skolen er som på Bekkelaget bygget på i etapper. Klemetsrud skole startet i 1869, men ny skole ble bygget på Sørli i 1910. Den opprinnelige skolen ligger på Klemetsruds gårds grunn, og blir i disse dager tatt i bruk til samfunnshus etter grundige (og noen vil kanskje si langtekkelige) oppussingsarbeider. Foreløpig ser det og ut til at det historiske arbeidet med å samle informasjon om de gamle landskolene går noe sakte.

Arbeidet har gått litt tregere enn vi hadde tenkt oss, sier Bjørn H. Syversen i Groruddalen historielag.

Foreløpig har vi lagt inn gamle Rommen skole. Det er mulig vi må snakke litt mer med NIKU om form og struktur på samarbeidet, sier Syversen.

Hos NIKU er de ikke bekymret for tempoet. De har satt av året i år og 2008 til å jobbe med skolearkivet.

Du kan hjelpe

NIKU vil også gjerne ha informasjon om skolebygg som er større enn ett eller to klasserom, som var ganske typisk størrelse på landskolene på Sør- og Vestlandet. Nordstrand videregående skole har holdt til i dagens bygning siden 1926, og før det hadde Nordstrand høyere middelskole tilhold i den flotte sveitservillaen på hjørnet Nordstrandveien/Solveien som i dag huser Steinerskolen på Nordstrand. Aktuelle bygg er også de "nyere" skolene som kom til på Abildsø (1909), Bekkelaget (1904), Klemetsrud (1910), og Ljan skole som første gang åpnet i 1894 i Herregårdsveien 4. Nedre Bekkelaget skole sto første gang ferdig i 1938 og var da bare småskole.

Har du informasjon eller bildemateriale som kan være av interesse, kan du sende det til NIKU c/o Leidulf Mydland, Postboks 736 Sentrum, 0105 Oslo eller på e-post leidulf. mydland@niku.no. Du kan også registrere skolebygg selv på www.skolehuset.net. Passord og brukernavn får du ved å henvende deg til NIKU.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere