RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vill etter grill


Halv grillkylling er en udødelig klassiker, ikke uten grunn.
Halv grillkylling er en udødelig klassiker, ikke uten grunn. Foto: Alle foto: Tore Sandberg
Grillsesongen er godt i gang, men jeg tjuvstartet for flere måneder siden.

Til konas fortvilelse har jeg mye huleboer i meg. Jeg elsker kjøtt grillet på bål. Det kan bli heavy kost i lengden, men smaksmessig er det fantastisk.

Grillmetode

De siste åra har jeg skrevet om ulike grillmetoder, og jeg har selv vært usikker på hva slags grill jeg ønsket meg. Nå tror jeg endelig jeg har funnet den optimale, som allerede er døpt «lokomotivet» av naboene mine.

Ukas vintips: Bløte vintoner

Den 200 kilo tunge metallkonstruksjonen har minimalt med skruer og virker logisk. Det vanskelige, derimot, er å grille på den. Trodde aldri jeg skulle stå å klø meg i hodet foran en grill, men det har jeg altså gjort.

Mange fordeler

«Lokomotivet» griller på såkalt indirekte varme. På den ene siden er det et fyrkammer der man fyrer med ved. Det er altså ikke noe kull og tennvæske her. Et stort kammer er selve grillen, der varmen dras gjennom før den går opp i pipa.

Fordelene med denne metoden er mange – på lavere temperatur kan du faktisk røyke i den. Hovedpoenget er at du kan bruke barbecue-metoden, som innebærer å grille på lavere varme enn det vi er vant med i Norge.

Grilling på mellom 120 og 180 grader med lokket på gir en hel annen grillopplevelse. Du trenger ikke å passe på like mye, kjøttet blir jevnere stekt, og det får et koselig lettrøykt preg som tiltaler meg.

Grillknep

Siden grilltiden blir lengre, må kjøttet også tilpasses til dette. Her er det ingen fordel med en tynn kjøttflis.

Derimot kan du med hell tilberede skikkelige kjøttstykker som ligger og steker i flere timer. Dette går også fint i en regulerbar gassgrill med lokk.

Utfordringen min i sommer er å skaffe nok ved, særlig når det anbefales å bruke bøkeved – som jeg har skjønt det ikke er flust med. Men svigerfar hadde heldigvis noen gamle epletrær jeg kunne beskjære grovt, og denne veden er helt super.

I ukene framover vil jeg lære dere noen nyttige grillknep, uavhengig av grilltype. Ukens rett er den udødelige klassikeren «halv grillkylling» som finnes på utallige veikroer spredt over hele landet.

Slik gjør du

Halv grillkylling med aspargesbønnesalat:

Ingredienser:

 • 2 halve kyllinger
 • olivenolje
 • nykvernet sort pepper og knust havsalt

---

 • 2-300 g aspargesbønner
 • 1 finhakket sjalottløk
 • 1/2 ts rødvinseddik
 • 1 ss finhakket gressløk og/eller persille og estragon
 • salt og pepper

---

 • kokte poteter, delt i to
 • olivenolje
 • salt og pepper

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere