*Nettavisen* Nyheter.

Villagutten som ble narkoman

RUSET SEG HALVE LIVET: Mads (23) begynte å røyke hasj i 12-årsalderen, men er i aller høyeste grad en reflektert, varm, sjarmerende og kunnskapsrik ung mann. Foto: Foto: Ellen Rønning

Fordommer, uvitenhet og antakelig en god porsjon angst preger «vanlige» folks forhold til våre narkomane. Det vil gjerne Mads (23) bidra til å endre.

SENTRUM: – Vaffelgutta, jo!

Det er 2. mai og travelt hos =Oslo. Mainummeret har kommet fra trykken og mange er innom for å hente ferske magasiner.

Peter Levi Skogvang, gründer av Vaffelgutta, blir gjenkjent av mange av =Oslo-selgerne, blant dem Mads (23).

– Om jeg vil sitte i et panel og svare på det folk måtte lure på om narkomane og våre liv? Selvsagt! Jeg er med på alt som kan bidra til å knuse myter og fremme sannheter om oss brukere og misbrukere, sier Mads med et strålende smil.

– Vi er jo akkurat som folk flest; forskjellige.

Mads skal sitte i et nettpanel der folk kan stille spørsmål via facebook om livet som narkoman. Dette er et samarbeid mellom =Oslo, Vaffelgutta og Miriam Wallenius, som har arrangementet som sin bacheloroppgave ved Westerdals og linja Experience & Event Design.

– Spørsmålene strømmer inn, panelet vil svare på facebook-spørsmålene hos =Oslo hele onsdag 7. mai, så håper vi det kan bidra til å avlive noen myter og øke kunnskapen om narkomane og deres liv, sier Miriam.

HER KAN DU STILLE DINE SPØRSMÅL (ekstern lenke)

SE VIDEO: GUTTA MED VAFFELHJERTENE

Dopet seg fra han var 12

Mads er en flott gutt med et usedvanlig godt smil og en historie som skapt for å knuse myter. Og han inviterer gjerne dittOslo med på «en dag i Mads' liv».

– Familiens sorte får, sier Mads og flirer litt mens vi går i retning hans faste salgsplass utenfor suvenirbutikken i Hotell Royal Christiania

– En ganske så atypisk bygdøygutt, legger han til.

Mads forteller om to kompiser som gjorde mye ugagn, mislikte fasadene og falskheten de mente omga dem.

– Vi var mye sinte. Og vi røyka mye hasj i kjellerstuene. Begynte i 12-årsalderen, sier Mads, som gikk på Den Franske Skole som barn, han snakker fremdeles flytende fransk.

– Jeg hadde gode karakterer, og ferden gikk videre til ungdomsskolen på Ruseløkka. Der tok det litt av, vi var den litt eksotiske franske-gjengen. Kult det!

LES OGSÅ: Oslo by night

Drømte om å være dum

Videregående ble det også på Mads, elektrolinja på Elvebakken.

– Der trivdes jeg! Det ligger jo ved siden av Hausmania.

Mads ler. Han både røyka og solgte marihuana gjennom hele skoletiden, men blir alvorlig når han får spørsmål om salg av sterkere stoffer.

– Jeg har ikke samvittighet til å selge annet enn marihuana, sier Mads bestemt.

– Jeg vil jo ingen noe vondt!

På Elvebakken bygget han forsterkere til eget bruk, musikk er en lidenskap, og Mads liker godt å bruke hendene til å skape noe.

– Mye faller lett for meg, jeg lærer fort. Det kan være litt irriterende for andre, det skjønner jeg. Men jeg har alltid vært smart. Husker at jeg drømte om å være litt dummere som barn, at ting ville vært enklere da.

Mads har kontakt med familien sin, og forteller om en klok mamma som har hjulpet sønnen sin som best hun har kunnet.

– Mamma er hip, sier Mads.

LES OGSÅ: – Rusmiljøet i Oslo er blitt mer råttent

Friskmelding

Med litt cash i lomma etter et magasinsalg, sier Mads at han trenger en «friskmelding» i form av en dose heroin. Vi setter kursen mot sprøyterommet i Storgata.

– Jeg er lei av å holde på med heroin, det stoffet er ren ondskap, djevelen selv. Jeg har ikke lyst på dop, men nå orker jeg ikke å bli dårlig.

Mads sukker. Han sier at han kan velge mellom å være totalt ensom eller gå på heroin.

– Vennene mine går på heroin. Jeg orker ikke å være sammen med dem når jeg er nykter, da er de jo bare sløve og treige.

Gutten rister på hodet, forteller om et halvår i ensomhet – uten heroin.

– Det ble for tungt. Så da ble det heroin igjen – og venner.

Han har kjøpt det han trenger og forsvinner inn på sprøyterommet.

LES OGSÅ: – Jeg blir tvunget til å være kriminell for å holde meg frisk

– Jeg hater heroin

Mads har planer om å bli gammel, og han ser gjerne for seg barn i fremtiden. Men en del må selvsagt endres i livet, hvis det skal bli en realitet.

– Jeg vet det. Og det er flere enn deg som bare har lyst til å ta tak i meg og røske meg ut av det livet jeg lever nå. Jeg vet at jeg er heldig og har mange muligheter, og jeg er veldig glad i livet.

Mads smiler, det gjør han ofte og ekte, han er en usedvanlig utadvendt, kunnskapsrik, sjarmerende, morsom og reflektert ung mann. Lett å bli glad i, lett å ønske alt godt.

– Jeg hater heroin. Heroinrus er som å være levende død. Og jeg elsker hasj og LSD. Avrusning på Subutex og slikt er helt feil for meg. Men jeg kan leve et godt liv med kun hasj som rusmiddel. Og musikk.

LES OGSÅ: – Krig mot narkobrukere gjør bare vondt verre

Putin på hasj

Mads mener at hasj og marihuana gjør han kun godt, at det roer ned hjernen som sjelden hviler og at forbudet er feil.

– Tenk deg Putin på hasj, jeg tror det hadde gått mye bedre!

Det er mange år siden Mads var villagutt på Bygdøy, det har vært mange midlertidige bosteder, hospitser og divaner de siste årene.

– Hospits er fælt, verre enn fengsel tror jeg, selv om jeg aldri har sittet inne. Da jeg bodde på Ila, våknet jeg om natta av at beboere ble torturert for å gi fra seg penger og stoff. Om sommeren bor jeg gjerne ute. Med et liggeunderlag og en sovepose er det helt topp å sove i parkene eller ute i skogen.

LES OGSÅ: ARILD KNUTSEN: Vil ha «Christiania» i Oslo

Fikk ikke stemt

Mads er lykkelig i naturen, men innrømmer at det er fryktelig slitsomt å være hjemløs. Men uansett prøver han å følge med på det som skjer i verden.

– Jeg liker Klassekampen og leser den når jeg får tak i den. Jeg fulgte med på valget i høst, men hadde ikke legitimasjon, så jeg fikk ikke stemt. Men for å hjelpe Miljøpartiet de Grønne, som jeg liker best, gikk jeg i helt grønne klær siste uka før valget.

Mads ler igjen. Drikker opp fruktsmoothien sin og inviterer en annen =Oslo-selger til å dele blåbærmuffinsen han har gledet seg til. Ønsker han godt salg.

– Vi MÅ leve sammen, akseptere forskjeller. Folks tanker er kraftige, og fordommer får en til å bli usikker selv på hva som er sant, sier Mads, og rusler tilbake til sin post utenfor suvenirbutikken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag