RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ville vært fredsarbeider


I denne gatestubben på Bestum, med en rislende Mærradalsbekk som nærmeste nabo, trives Tone Bjåland
I denne gatestubben på Bestum, med en rislende Mærradalsbekk som nærmeste nabo, trives Tone Bjåland
Hadde ikke verden kommet til Tone Bjåland (SV), ville hun dratt ut i verden og blitt fredsarbeider.

ULLERN: På umiskjennelig Telemarkdialekt forteller den engasjerte SV-representanten i bydelsutvalget om sitt arbeid med mennesker som ikke alltid er født med den gjeveste ryggsekken i livet.

Å bli sett

Da jeg jobbet i barnevernet møtte jeg barn og unge som ikke har det så greit. Der var det mange som trengte noen som kunne gå ved siden av dem og bry seg. Behovet for omsorg er stort og mange må ha hjelp til å finne en kurs i livet. I dag jobber jeg som rådgiver i voksenopplæringen, hvor jeg møter mennesker med minoritetsbakgrunn, som gjerne vil fullføre en utdannelse eller komme i jobb. Det er nøkkelen for å bli sett og få en plass i samfunnet.

Min oppgave er å hjelpe mennesker ut fra de muligheter og behov de har. Jeg har en spennende jobb, hvor jeg opplever at verden kommer til meg. Ellers ville jeg kanskje vært fredsarbeider, sier Bestumjenta som opprinnelig er odelsjente fra Morgedal i Telemark.

Viktig ballast

Jeg sviktet bygda. Jeg hadde odel på gården, men utferdstrangen ble for stor. Dessuten var min yngre søster flinkere til å drive gården, så det var rett og riktig at hun overtok. Barn og ungdomstiden i Morgedal er en viktig ballast for meg. Det å vokse opp med alt det grønne rundt seg og med flotte vintere med mange og lange turer på ski, har gjort at jeg for alltid setter spesiell pris på naturen. Dessuten hadde jeg er godt sosialt nettverk rundt meg. Her kunne man stikke innom hvem som helst uten å lage avtaler på forhånd. Den daglige praten kunne vi ta når vi traff hverandre på "bui". Nå blir det mer CC Vest som har overtatt den rollen, som faktisk er en lokal samlingsplass for mange mennesker i bydelen.

Den radikale

Med en mor som var aktiv i Senterpartiet og far som var miljøvernopptatt Venstremann, ble hun tidlig samfunnsinteressert.

Jeg var med i Senterungdommen, men meldte meg ut på grunn av de store subsidiene som storbøndene fikk, mens småbrukerne slet. Siden ble jeg den radikale i familien og deltok også i Stillademonstrasjonen i forbindelse med Altautbyggingen. Jeg meldte meg inn i SV i 2001, blant annet på grunn av en politiker med bein i nesa, nemlig Kristin Halvorsen.

Bjåland var praktikant på ulike institusjoner, før hun tok barnevernslinjen ved Sosialhøgskolen i Stavanger. Deretter begynte hun i akuttpsykiatrien for ungdom i Oslo. Etter dette hadde hun et reisestipend til USA, hvor hun jobbet som sosialarbeider ved et ungdomsfengsel i Philadelphia.

Jeg fikk sjokk i begynnelsen da jeg så forholdene i det offentlige fengslet. Her møtte jeg barn og ungdom med de dårligste forutsetninger. Den yngste jeg møtte var ni år og jeg kan med en gang si at barn i fengsel ikke er noen løsning, sier Bjåland bestemt.

Hun bor i en liten gatestubb, som er rene sørlandsidyllen, med utsikt til trær og Mærradalsbekken. Å være miljøbevisst SV"er på beste vestkant opplever hun ikke som noe fremmed.

Man må bare sette pris på det å bo i Norge. Jeg trives veldig godt på Bestum, og Ullern er en trivelig og bra bydel å bo i. Samtidig er jeg klar over at jeg er privilegert. Sett utenfra glemmer man ofte at det bor "vanlige" folk her, med de samme behov som andre steder i byen. Det er synspunkter jeg også jobber inn hos mine partikolleger fra andre bydeler. Det kan gå på alt fra sykehjemsplasser til barnevern og infrastruktur knyttet til fortetting. Ikke minst legger jeg stor vekt på gode kollektivløsninger.

Rusproblematikk

Rusproblemene blant barn og ungdom i bydelen opptar også Bjåland.

Rusen er blitt kommersialisert i alle sammenhenger. Et av de største problemene er at tilgjengeligheten er for stor og at det selges alkohol til mindreårige. Dette er noe bydelsutvalget er engasjert i og nå håper vi at bydelen skal få ansvaret for skjenkebevillingene på utsalgsstedene. Rus i hjemmet er jeg også opptatt av, som forårsaker husbråk og omsorgssvikt. Jeg har vært med å starte opp organisasjonen Skan. Denne skal være en pådriver vedrørende forebygging og behandling innenfor rusomsorgen og er spesielt rette mot kvinner. Vi ser at altfor ofte at behandlingsapparatet er rettet mot menn, hvor kvinner med de samme rusproblemene ofte blir sett på som mannens "hjelper". Scan har fått tverrpolitisk støtte og inngår også i bydelens ruspolitiske plattform.

I likhet med mange andre er hun urolig for klimaendringene og nedbryting av miljøet.

Min 11-årige datter sa for en tid siden: "Hvis vi ikke gjør noe nå, så går alt sammen under". Jeg skvatt litt av denne undergangsprofetien. Det er likevel hennes generasjon som må ta tak, og det er en gryende bevissthet blant de yngste, sier Bjåland, som nesten alltid bruker trikk og bane til jobben.

Av og til ser jeg Dag Harlem Stenersen (Ap-kollega i bydelsutvalget journ.anm.) fare forbi i kondomdressen. Da blir jeg litt misunnelig. Det hadde vært en drøm å være 20 kilo lettere og fyke av gårde i sykkelbukser, ler Bjåland.

Friske diskusjoner

Hun oppfatter seg selv som svært sosial og er med i et nettverk som startet som en møteplass for kvinner med barn i samme alder.

Vi er ulike damer med ulik bakgrunn som møtes en gang i måneden. Jeg er glad i mennesker og har mange venner i inn- og utland. Jeg synes det er viktig å omgås mennesker med andre politiske synspunkter. Vår hyttenabo i Fuglevik ved Moss er en eldre og varm person, som er FrP"er. Vi har mange morsomme og friske diskusjoner. Gjennom jobben og politikken treffer jeg et utrolig mangfold av mennesker. Det liker jeg godt. Mange av disse er slitere som gjør et viktig arbeid, som det blir satt for lite pris på. Her opplever vi også rengjøringshjelpere med mastergrad fra hjemlandet, med behov for å kunne bruke evnene sine til andre ting.

Familien viktigst

Selv om den sosiale omgangskretsen er stor, så er familien likevel viktigst.

Man blir bevisst på tidsbruken og vi er flinke til å organisere oss. Dessuten har jeg en god mann på hjemmebane. Det er viktig for meg å følge opp barna. På sengekanten blir mye aviser og politiske dokumenter. På fritiden blir det tid til bøker. For tiden er Jo Nesbø og Stieg Larsson favoritter. I bakgrunnen hører jeg på blues eller salsa. Det er god musikk for meg, sier Bjåland, som kikker på klokken.

Jeg skal snart møte ti afghanske kvinner, så nå må jeg skynde meg, sier rådgiveren og haster mot Helsfyr.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere