*Nettavisen* Nyheter.

Vin til asiatisk smaksbombe

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. Du ser ham som ekspert i TVNorges "4-stjerners middag" hver uke. (FOTO: Tore Sandberg) Foto: Tore Sandberg

Etter en mer eller mindre hvit januar ruller 2010 videre med blance ark og spennende smaker.

Klikk på bildet for å forstørre.

ANBEFALT: Ch. de Passavant 2007, David Lecomte, Loire, Frankrike.

Vi er godt i gang med det nye året, og mange har sikkert rukket å bryte nyttårsløftene sine. Men noen av dere som planla en «hvit» januar, har muligens kommet dere helskinnet gjennom forsettet – og er igjen klare for nye, vinøse opplevelser.

Hvorfor ikke la 2010 være året da du tester ut nye smaker? Dagens anbefaling kan være en god begynnelse i så måte.

10405 Ch. de Passavant 2007, David Lecomte, Loire, Frankrike, kr 141,40 (fullsortiment) er nemlig laget på den litt ukjente druen Chenin Blanc, som ganske sikkert er et nytt bekjentskap for mange.

Druen kan gi svært spennende og spenstige viner som også er utpregede matviner. Ukas vin er et godt eksempel!

Hemmelig skatt

At Chenin Blanc er en såpass hemmelig skatt, skyldes nok at vinene på denne druen kan være litt vanskelige å forstå på egen hånd.

Storheten de bærer på, kommer ofte best til syne sammen med mat. Alene kan vinene fremstå som litt klumpete og honningaktige, men allikevel med markant syre. Videre har de ofte litt pussige aromaer, og velges gjerne bort lenge før de har fått en fair sjanse.

LES OGSÅ: Fyttigrisen sfor en smak!

Ingen problemer

Her er det imidlertid duket for en fest av hvitt kjøtt og hvit vin som jobber veldig godt sammen. Den fete konsistensen fra paneringen på svin og avokado matches fint med druenes litt oljede inntrykk.

Vinen har ingen problemer med verken salt sjy, hvitløk eller veldig aromatisk salat, snarere tvert imot. Her rundes smakene litt av, og vinen fremstår som skapt for situasjonen – rensende, frisk og fruktig.

Tør du fortsette å åpne sinn og munn for nye, uprøvde smaker i løpet av året? Det kan selvfølgelig dukke opp et par overraskelser underveis, men de kan vi lære av – og det vil uansett gi oss enda større smaksgleder i det lange løp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag