RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vin til fois gras

Sauternes er klassisk følge til foie gras. Søtt til fett, skal det være.

Den fete leveren bør møtes med en fyldig vin som kan måle seg i vekt og konsentrasjon. Det er heller ikke uvanlig å kombinere med viner med varierende grader av sødme, det være seg veldig søte, konsentrerte sauternes eller friskere og lettere varianter av riesling eller chenin blanc for eksempel. Kanskje pussig for noen å forestille seg søt vin til fet fuglelever, men en vin med restsukker får munnfølelsen, fylden og vekten som kan matche dette. Hvis vinen i tillegg har høy alkohol som sauternes gjerne får vil også denne hjelpe på munnfølelsen.

Et godt, og tilgjengelig, valg kan være 30609 Castelnau de Suduiraut 2002, Sauternes, Bordeaux, Frankrike. Kr 239.90 (hovedsortiment). Da sitter du med en kombinasjon som fullender og utfyller hverandre, men som i lengden blir veldig mektig også på grunn av rikheten.

Her er det også mulig å velge en vin som fungerer mer som en kontrast til maten. Et alternativ da er å tenke syre, gjerne i kombinasjon med bobler. Jeg synes en fyldig og fruktig champagne ofte evner å rense godt opp. Først vil moussen ta tak i fettet og normalisere munnhulen en smule, så vil vinens syre rense de siste restene og klargjøre munnhulen til neste, feite inntrykk. Den absolutte motsatsen til andeleveren er dette, og derfor ikke like harmonisk og samstemt som en søt, bortytisert vin men på grunn av friskheten vil du ofte føle deg lettere og friskere med det boblende valget.

Champagne med overvekt av røde druer, vil ofte bli rikere, fyldigere og med frukt som smaker av røde epler og bær. Denne fruktigheten og rikheten kler rik andelever godt. Tigjengelige eksempler er 879 Bollinger Spécial Cuvée, brut, Champagne, Frankrike. Kr 379,90 (Grunnsortiment) eller 46559 Gatinois Grand Cru Brut Réserve, Frankrike. Kr 299,00 (BU).

Tilbehøret har selvfølgelig også noe å si. Jo mer friskhet du tilfører en foie gras, desto bedre vil champagnen trives. Behovet for en søtere vin kan forsterkes med søte, syltede tilbehør. Briochen som dukker opp her er litt søt, men mer interessant er aromaene som ofte harmonerer bra med en en moden champagne, som ofte dufter av gjærbakst og toast.

Av Ole Martin Alfsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere